latinica  ћирилица
26/08/2016 |  18:50 ⇒ 27/08/2016 | 12:52 | Аутор: РТРС

У Сребреници ухапшен Сретен Петровић-Орићеве пријетње преносио свједоцима (ВИДЕО)

По налогу Тужилаштва БиХ, Сипа је у Сребреници ухапсила Сретена Петровића, због ометања рада правосуђа у предмету против бившег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића. Петровић, ратни командант батаљона Братуначке бригаде Војске Републике Српске, према доступним информацијама, свједоцима је, уз предочавање њихових изјава из истраге, “сугерисао” да мијењају исказе и да умјесто против Орића, свједоче у његову корист.
Сретен Петровић - Фото: РТРС
Сретен ПетровићФото: РТРС

Сретен Петровић и Насер Орић у рату су били љути противници. Послије рата бизнисмени. У рату, муслиманска војска под командом Орића, убијала је српске жене, дјецу, старце, заробљенике – њих више од 3.200. Петровић је, према казивању сабораца, српску нејач искрено бранио. И преживио пакао српског војника Подриња.

Ипак,  бизнис и новац су их, шапућу Подрињци, измирили. У Петровићевим рукама, нашле су се изјаве свједока, дате током истражног поступка. Поједини, чак и очевици Орићевих злочина – озбиљно су теретили оптуженог Подрињског злочинца. Исти су у судници мијењали исказе, напрасно заборављали оно што су видјели или чули или одустајали од свједочења.

А таквих је најмање пет. Најмање два су потврдила су да им је незван гост био је управо Петровић који је преносио Орићеве пријетеће поздраве и са првобитним исказима у рукама сугерисао да исте промијене и “да пазе шта причају у судници“. МУП- Српске, водио је истрагу о ометању рада правосуђа, и извјештај доставио Тужилаштву БиХ. Петровић је тада, међутим, свој бијес искаљивао на нашој медијској кући.

"Шта је Вама, ко Вас је то навратио јесте ви нормални, бавите се нечим другим, немојте тим стварима", пријетио је телефоном Петровић.

Да ли ће исту реторику, поновити и истражиоцима СИПЕ? У сједиште је пребачен послијеподне, а рок за саслушање је 24 часа. Након тога бх .Тужилаштво требало би да одлучи о евентуалном притвору.

Да ли је Петровић једини Србин који је се бавио Орићевим свједоцима? Према нашим сазнањима, није. Баш као што се у једнини не може говорити ни о притисцима на поступајућег тужиоца у предмету, Мирослава Јањића.

Дисциплински поступак против њега недавно је покренут – за Риплија. На терет му се ставља, како нам је у ВСТС-у потврђено, “немар у обављању службених дужности“, али у предмету против Глигора Беговића. Ништа необично да Беговић није правоснажно осуђен на 10 година затвора прије седам мјесеци.

Јањић је оптужницу написао само који мјесец након што је преузео предмет. Његов претходник предмет је у ладицама држао пуних седам година, али због “немара" он није одговарао. Као што нису ни бројни други. Против Јањића је, на почетку суђења Орићу, и инспекторица СИПЕ Џенана Омерхоџић заједно са Нином Кисић и још троје саучесника, писала лажну кривичну пријаву за наводно узимање мита. Обје су касније признале своје дјело и сада им се због тога суди.

"Стални притисци на свједоке, али и на поступајућег тужиоца очигледно су образац по којем се по сваку цијену жели обесмислити цијели случај и на крају омогућити Орићу да из суда БиХ изађе као слободан човјек", истакао је илорад Којић, директор Републичког центра за истраживања ратних злочина.

Како је извјештај о саслушању свједока стигао у Петровићеве руке, Орићевог адвоката Лејлу Човић нисмо имали прилику да питамо. Њена претходница Васвија Видовић раније нам је искрено саопштила властито искуство.

"Ситуација у правосуђу је по мени страшна. Подеметања су таква да ја у својој каријери, а годинама већ радим, ово још нисам видјела", каже Видовићева.

Јањићу, како сазнајемо, осим инспектора СИПЕ, дисциплинске поступке и пријаве, нажалост “подмеђу“ управо колеге из БХ. правосуђа као и неколицина адвоката, од којих су неки и из Републике Српске.