latinica  ћирилица
27/08/2016 |  08:30 | Аутор: Агенције

Маратонски преговори у Женеви, Лавров и Кери 12 сати о Сирији

Шефови дипломатија Русије и САД, Сергеј Лавров и Џон Кери, разговарали су у Женеви о сарадњи на војном и хуманитарном плану у Сирији. Разговори су трајали више од 12 сати.
Џон Кери и Сергеј Лавров - Фото: ТАНЈУГ
Џон Кери и Сергеј ЛавровФото: ТАНЈУГ

Амерички државни секретар Кери рекао је након маратонских разговора да су Вашингтон и Москва "постигли јасноћу" у вези са начином постизања примирја у Сирији, али технички детаљи тек треба да буду ријешени, преноси АФП.

Кери је додао да ће амерички и руски технички експерти наставити наредних дана разговоре у Женеви како би ријешили низ питања, док је Лавров казао да "неке ствари још треба финализовати".

Ројтерс јавља да је Кери изјавио да "су близу, али да неће журити са споразумом с Русијом о сарадњи у Сирији".

Шефовима америчке и руске дипломатије се на скоро један сат у подне придружио специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура.

Де Мистура, чији је долазак пробудио наде за оживљавање мировног решења послије пет година рата, отишао је насмијан.

Разговор је "одличан", рекао је Лавров током паузе у подне.

Портпаролка руског министарства Марија Захарова изјавила је раније новинарима да ће делегација, предвођена Лавровим, са Керијем разговарати о рјешавању сиријске кризе, као и могућностима блиске сарадње у борби против терористичких група које су сада активне у Сирији.

Захарова је додала да ће бити говора и од другим међународним питањима, међу којима је и украјинска криза, пренио је Тасс.

Вашингтон и Москва су већ недјељама у контакту поводом успостављања војне сарадње у борби против џихадистичке групе Исламске државе у Сирији.

Специјални изасланик УН је у четвртак рекао да ће састанак с двојицом министара бити "важан" и да ће имати "неког утицаја на политичке иницијативе УН за поновно покретање политичког процеса у Сирији".

Де Мистура је изразио наду да ће моћи да доведе зараћене стране за преговарачки сто до краја мјесеца, али то изгледа мало вјероватно јер борбе бијесне на терену.

Неколико низова разговора чији је циљ окончање сукоба у којем је погинуло више од 290.000 људи у посљедњих пет година, одржано је у Женеви ове године без резултата.

Ни Кери, ни Лавров нису жељели да било шта коментаришу прије састанка. Пред камерама су се само срдачно руковали.

Москва и Вашингтон сматрају да им је Исламска држава заједнички непријатељ, али Русија политички и војно подржава режим у Дамаску, док Сједињене Државе подржавају сиријску опозицију која захтијева одлазак предсједника Башара ал Асада с власти.

До састанка у петак је дошло док се сукоб још више искомпликовао војном интервенцијом Турске у сјеверној Сирији, против Исламске државе и против Курда.

Знак могуће спремности за сарадњу са Сједињеним Америчким Државама је то што је Русија у четвртак објавила спремност да разговара с Вашингтоном о извјештају УН који оптужује режим у Дамаску за хемијске нападе у Сирији. У извјештају се помиње и да Исламска држава користи такво оружје.

Двије земље такође копредседавају радном групом УН за хуманитарну помоћ у Сирији која покушава да помогне становништву опкољених области.

Де Мистура је данас изјавио да је Русија пристала да поштује 48-часовно примирје једном недјељно, које су тражиле УН да би се омогућило да конвоји камиона с помоћи уђу у град Алепо, али је рекао да друге стране који није идентификовао, још нису то одобриле.

Око 1,5 милиона људи заробљено је од средине јула у том граду на сјеверу Сирије гдје се за превласт боре владине снаге и побуњеници.