latinica  ћирилица
27/08/2016 |  08:55 | Аутор: Агенције

СБ УН оштро осудио пробе у Сјеверној Кореји

Савет безбједности Уједињених нација строго је осудио четири пробе балистичких ракета које је Сјеверна Кореја извела у јулу и августу, назвавши их "тешким кршењима" забране свих активности везано за балистичке ракете коју је та организација усвојила, а званични Пјонгјанг је јутрос изразио љутњу због дискусије у Савјету безбједности УН.
Савјет безбједности УН - Фото: Screenshot
Савјет безбједности УНФото: Screenshot

У саопштењу које је синоћ усвојило свих 15 чланица Савјета, наведено је да тестирања балистичких ракета које изводи Сјеверна Кореја доприносе развоју коришћења нуклеарног оружја и повећавају тензије.

Савјет је изнео "велику забринутност" због тога што је званични Пјонгјанг извршио поменуте пробе након шест претходних тестова балистичких ракета између априла и јуна, што "представља флагрантно кршење" вишеструких позива Савјета безбједности УН Пјонгјангу да прекине са тим лансирањима, као и са нуклеарним пробама, будући да се тиме крше резолуције Савјета.

Осим тога, СБ је позвао све државе чланице УН-а да "удвоструче напоре" у примјени санкција против званичног Пјонгјанга, укључујући најоштрије мјере уведене у посљедње двије деценије, које је Савјет изгласао у марту.