latinica  ћирилица
27/08/2016 |  11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска ухапсила тројицу бивших дипломата

Суд у Анкари одредио је данас притвор за тројицу бивших високих дипломата, укључујући и савјетника бившег предсједника и премијера Абдулаха Гула, због повезаности са покушајем пуча 15. јула, пренијели су државни медији.
Хапшења у Турској (Фото: epa/Sedat Suna) -
Хапшења у Турској (Фото: epa/Sedat Suna)

Притвор је одређен за Гурчана Балика, Алија Финдика и Тунџаја Бабалија уочи суђења због веза са Фетулахом Гуленом кога Анкара оптужује за организовање покушаја државног удара, пренијела је турска државна агенција Анадолија.

Балик је својевремено био спољнополитички савјетник Абдулаха Гула који је био предсједник од 2007. до 2014. прије него што је дужност предао Реџепу Тајипу Ердогану.

Такође је био савјетник некадашњег министра спољних послова и бившег премијера Ахмета Давутоглуа.

Док је био на тој функцији Балик је 2013. године организовао контроверзни састанак Давутоглуа и Гулена док је тадашњи шеф дипломатије Турске присуствовао Генералној скупштини УН у Њујорку, наводи Анадолија.

Давутоглу је у мају 2015. потврдио да се тајно срео са Гуленом на његовом имају у Пенсилванији како би га убиједио да се врати у Турску, са чиме су, како је тврдио, били упознати и Гул и Ердоган, тадашњи премијер.

Бабали је био амбасадор у Канади, док је Финдик био амбасадор на Костарики.

Баликово хапшење је значајно јер први случај који имплицира да је нека особа блиска политичком руководству владајуће Партије правде и развоја умијешана у покушај пуча, преноси АФП.

Према наводима Анадолије, Министарство спољних послова отпустило је 88 особа у вези са пучем, а укупно у јавном сектору отказ је добило скоро 70.000 службеника од којих је половина запослена у образовању.