latinica  ћирилица
27/08/2016 |  11:47 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Српска испратила више од 500 дјеце с Космета (ФОТО/ВИДЕО)

Данас се завршава пети, најуспјешнији и најмасовнији пројекат одбора "Спојимо српску дјецу са Косова и Метохије и Репубике Српске".
Дјеца с Космета (архив) - Фото: РТРС
Дјеца с Космета (архив)Фото: РТРС

Министар просвјете Српске Дане Малешевић испратио је данас у Бањи Дворови код Бијељине 450 дјеце са Косова и Метохије која су боравила у градовима и општинама Српске од 20. августа до данас.

- Веома је важно да се успостављају пријатељстава између Срба из Републике Српске и Срба са Космета. Она су много јача међу дјецом него међу одраслима, и зато данас видимо и сузе због растанка - рекао је Малешевић.

Он је нагласио да је важно да дјеца са Космета осјете у Српској шта значи кретати се слободно, без пратње коју на Косову морају да имају чак и до продавнице.

- Желио бих да што више дјеце учествује у овом пројекту и потрудићемо се да сљедеће године позовемо већи број њих - рекао је Малешевић.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је ово пети пут да дјеца са Косова у оквиру пројекта "Спојимо дјецу са Космета и Републике Српске" долазе у Српску.

- Овај пројекат мора бити масовнији. Већ у септембру састаћемо се са директорима свих основних школа Републике Српске који су учествовали у овој акцији и тада ћемо позвати и друге општине да се прикључе, јер нас сљедеће окупљање очекује 17. јуна наредне године - додао је Арлов.

Породице и пријатељи у 10 градова и општина Српске испратили су 500 ученика с Космета, у нади да ће бити прилике и за поновни сусрет.

Сузе, туга али радост могла се видјети на лицима дјеце која се враћају у Косовску Митровицу али и породица које су примиле ученике на седам дана.

Свакодневни излети, дружења и пажња која је посвећена српској дјеци са Космета остаће у трајном сјећању нових другара.

За ових 5 година од како је покренут овај пројекат у Српској је боравило око 1700 ученика са КиМ. Овај пети, до сада је и најмасовнији.

Свим ученицима желимо срећан пут у нади да ће бити прилике да се поново видимо, поручиле су породице које су угостиле дјецу са Космета. 

Дјецу са Космета, у Бањи Дворови код Бијељине, испратио је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.