latinica  ћирилица
27/08/2016 |  12:32 ⇒ 12:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Хофер све популарнији, Ван дер Белен пада

Кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) на предстојећим предсједничким изборима Норберт Хофер, према истраживањима која данас објављују бечки "Естерајх", све је популарнији и могао би да освоји 53 осто гласова, док би његов противник Александер ван дер Белен могао да рачуна на 47 одсто подршке бирача.
Александар ван дер Белен и Норберт Хофер  (Фото: alliance / HELMUT FOHRIN) -
Александар ван дер Белен и Норберт Хофер (Фото: alliance / HELMUT FOHRIN)

Ван дер Белен је, у другом кругу гласања, који је поништен због неправилности у пребројавању гласова, побиједио тијесно са 51 према 49.

Истраживање бечког дневника показује да би Хофер у овом тренутку могао да освоји 53 одсто гласова, а Ван дер Белен 47 процената.

Прије двије недјеље разлика је била мања, и Хофер је водио са мањом предношћу од свега два до три одсто.

Хофер прије свега добија повјерење бирачког тијела ставовима везано за актуелна питања као што је спор са Турском, избјегличка криза и терористички напади.

Истраживање показује и да око 17 одсто гласача намјерава да на предстојећим изборима, који су заказани за 2. октобар, другачије гласају него крајем маја.

Тако је пет одсто најавило да ће засигурно гласати другачије, а додатних 12 одсто је указало да може замислити да ће заокружити другог кандидата.

Прије свега о примјени у изборном понашању размишљају симпатизери Народне партије (ОВП), од којих чак 26 одсто најављује да ће овај пут гласати за другог кандидата.

Узимајући у обзир да је много присталица ОВП на прошлим изборима гласало за Ван дер Белена ова промјена става могла би га овај пут коштати побједе.