latinica  ћирилица
27/08/2016 |  16:01 | Аутор: СРНА

Ђокић: ПИК би био пуно кориснији да привлачи стране инвеститоре

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да би било пуно боље да се Савјет за примјену мира окупи како би разговарао о помоћи БиХ у привлачењу страних инвеститора, него што засједа због референдума у Српској.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Коментаришући то што је високи представник Валентин Инцко сазвао сједницу ПИК-а за уторак, 30. август, поводом одлуке о референдуму, Ђокић је рекао да не види потребу за тим.

Ђокић је нагласио да Инцко покушава да казни Републику Српску или да умањи њен значај, или да се обрачунава са идејом и политиком једног народа у БиХ.

"Апсолутно мислим да је његова политика са тог становишта потпуно погрешна – и њега и свих који њега подржавају у том напору. Зато ми ту политику одбацујемо и не желимо са њима на такав начин сарађивати", рекао је Ђокић.

Ђокић је нагласио да политичко Сарајево и странци у Сарајеву компликују политичке односе у БиХ, стварајући тиме потпуно непотребно додатне проблеме.

"БиХ не може имати господара. Овђе ниједан народ не може да буде господар, а они у Сарајеву изгледа то хоће да буду", рекао је Ђокић, истичући да БиХ може опстати и трајати само на принципу пуних слобода и потпуне равноправности сваког од народа.

Коментаришући другостепену пресуду Апелационог вијећа Суда БиХ о књижењу имовине у Хан Пијеску на својину БиХ, Ђокић је рекао да је одлука донесена под политичким притиском без реалне основе.

"То је имовина која припада Републици Српској и ми морамо учинити све да заштитимо своје право да та имовина остане на управљању Републици Српкој или општини гђе се та имовина налази", рекао је Ђокић.

Ђокић, који је и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, рекао је да је идеја о продаји државног капитала у Руднику жељезне руде "Љубија" била прави и једини потез којим би требало да "Арсерол Митал" као већински власник нешто мијења у свом пословању.

Он је нагласио да ће Српска путем свог посредника инсистирати на исплати добити акционарима прије продаје државног капитала.