latinica  ћирилица
27/08/2016 |  21:10 ⇒ 21:43 | Аутор: СРНА

Приједор- Маријан Ивановски побједник Бланик купа

Маријан Ивановски из Аеро-клуба Штип побједник је овогодишњег Бланик купа, који је данас одржан на Аеродрому Урије у Приједору.
Приједор - пилоти једрилица - Фото: СРНА
Приједор - пилоти једрилицаФото: СРНА

Ивановски је свеукупни побједник у појединачној конкуренцији, док су побједници у конкуренцији Републике Српске Дамир Драчић из АК Приједор, а БиХ члан АК Бихаћ Аладин Мујаџић.

Побједници у екипној конкуренцији су чланови АК Међимурје.

Директор Купа Милан Марковић рекао је да су у овом такмичењу у прецизном слијетању једрилицом на аеродрому Урије  учествовала 32 такмичара из Пољске, Македоније, Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и БиХ.

- Све је протекло у најбољем реду, вријеме је било идеално за летење упркос јутрошњој магли и безбједност је била на завидном нивоу - додао је Марковић.

Ријеч је о такмичењу пилота, једином такве врсте у БиХ, у прецизном слијетању на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици "бланик Л-13", која се користи за обуку, тренажу, те спортско и акробатско летење.

Циљ такмичења био је да се једрилицом слети што ближе замишљеној линији, а свако заустављање прије или послије те линије носило је казнене поене.

Организатор 11. Бланик купа био је Аеро-клуб Приједор, а покровитељи Влада Републике Срспке и град Приједор.