latinica  ћирилица
28/08/2016 |  08:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина спрема тужбу против Русије пред Хашким судом

Украјина припрема парницу против Русије пред Међународним судом Уједињених нација у Хагу, саопштио је украјински министар правде Павел Петренко телевизијском каналу "112 Украјина".
Русија и Украјина (илустрација) -
Русија и Украјина (илустрација)

Раније је Кијев већ покренуо четири парнице пред Европским судом за људска права против Русије, у којима тражи да се од руске стране захтјева надокнада за догађаје на Криму и у Донбасу.

У септембру Кијев планира да пред Европским судом поднесе још једну тужбу против Русије, која ће се тицати забране парламента кримско-татарског народа, преноси Спутњик.

“Постоји још један одвојен случај који ми заједно с Министарством иностраних послова припремамо за Међународни суд Уједињених нација. Нећу да говорим детаље, ускоро ћете сазнати за њега“, рекао је украјински министар.

Петренко је подсјетио да је Украјина раније поднијела двије тужбе пред Међународним кривичним судом које су у вези с догађајима на “Евромајдану“ и догађајима у Донбасу и на Криму. Крим је поново постао руски регион након референдума који је одржан послије државног преврата у Украјини.