latinica  ћирилица
28/08/2016 |  08:43 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

У Стричићима централна свечаност "Кочићевог збора", додијељене књижевне награде

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић уручио је данас на Кочићевом огњишту у селу Стричићи на Мањачи Кочићеву награду књижевнику Милисаву Савићу.
"Кочићева награда" - Фото: СРНА
"Кочићева награда"Фото: СРНА

Књижевну награду "Змијањче" Селени Берић, ученици Основне школе "Георги Стојков Раковски" из Бањалуке, уручио је предсједник Завичајног друштва "Змијање" и потпредсједник Организационог одбора 51. Кочићевог збора Витомир Поповић.

"Послије 100 година од Кочићеве смрти није се ништа посебно промијенило. И онда је туђинска власт вршила притисак на Србе као слободарски народ, српски језик и културу, као и данас. Ипак, имамо своју Српску, иако на различите начине настоје да умање њен кредибилитет и државотворност. Морамо да истрајемо на овом путу да се одупремо страним завојевачима", рекао је Поповић на централној свечаности поводом 51. "Кочићевог збора".

Он је изразио наду да ће Кочићев збор у наредном периоду постати манифестација државног карактера.

Милисав Савић је, бесједећи о народном трибуну са Змијања, рекао да свака књижевност која жели бити визионарска не може без Кочића.

Селена Берић је изразила задовољство наградом и поручила да није било тешко писати о Кочићу.

Присутнима су се пригодним стиховима обратили бројни пјесници.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић, који је присуствовао скупу на Кочићевом огњишту, положио је вијенац на споменик палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима, а исто су урадили делегација града Бањалука, представници Завичајног друштва "Змијање", локалне борачке организације Бањалуке и остали поштоваоци Кочићевог лика и дјела.

Служен је и парастос Кочићу у цркви Клисина у Стричићима.

Овогодишњи "Кочићев збор" обиљежава се низом манифестација у Бањалуци, Београду и Кочићевом родном Змијању.

Књижевник Петар Кочић рођен је у Стричићима 29. јуна 1877. године, а умро је прије 100 година у Београду. /крај/бој/фото