latinica  ћирилица
28/08/2016 |  12:09 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Ђурић: Косово далеко од изградње мултиетничког друштва

Најновији излив екстремизма и неприкривене мржње према српском народу у Мушутишту на Косову и Метохији свједочи колико је безбједносна ситуација на Космету запаљива и колико је српска јужна покрајина далеко од изградње мултиетничког демократског друштва, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"Пре неколико дана смо, након што су албански екстремисти поставили билборд који је био јавни позив на данашње изливање мржње према Србима, упозорили шта се спрема, и да су надлежни органи правовремено реаговали данас не бисмо били сведоци сцена које подсећају на оне из мартовског погрома 2004. године", истиче се у Ђурићевом саопштењу за медије.

Они који предлажу да Савјет безбједности УН престане да се на тромјесечном нивоу бави анализом стања на Косову и Метохији, треба да дају одговор на питање да ли је ово наводна нормализација на којој они заснивају свој приједлог, истакао је Ђурић.

Он је навео да Србија не види ништа нормално у масовној манифестацији мржње према Србима, који желе само да се, из вјерских и комеморативних разлога, окупе на згариштима својих кућа и развалини своје цркве.

"Ако се Србима не дозвољава чак ни то, о каквој перспективи српско-албанских односа данас можемо да разговарамо", јаже директор Владине канцеларије.

Приштина би требало да зна да се мржња не може излијечити сузавцем и пендрецима, већ позитивним примјерима, порукама помирења и кажњавањем подстрекача мржње и етнички мотивисаног насиља, али то није реално очекивати јер бројни припадници албанске политичке елите су најгласнији идеолози мржње и екстремизма на Косову и Метохији, додаје се у саопштењу.

У Мушутишту код Суве Реке сукобили су се припадници Специјалне јединице косовске полиције /Росу/ и окупљени Албанци који желе да спријече пролазак групе расељених Срба до порушене цркве Богородице Одигитрије на чијим би темељима требало да буде служена Великогоспојинска литургија, јавља дописник Срне са лица мјеста.