latinica  ћирилица
28/08/2016 |  12:51 ⇒ 12:57 | Аутор: Агенције

Салкић антитерористичку вјежбу назвао звецкањем оружјем

Рамиз Салкић, потпредсједник Републике Српске позвао је данас године Савјет за провођење у мира у Босни и Херцеговини да спријечи деструкцију државе БиХ, упозоривши да је на сцени отворено кршење Дејтонског мировног споразума које пријети најозбиљнијим посљедицама трајно доводећи у питање тешко стечени мир.
Рамиз Салкић - Фото: РТРС
Рамиз СалкићФото: РТРС

Изјаву за медије Салкић је дао приликом боравка у Подрињу, гдје се састао са грађанима који су 'изразили забринутост због опсежне полицијске вјежбе' на граници Босне и Херцеговине, у којој учествују полицијске јединице РС и Србије.

"Савјет за имплементацију мира у БиХ (ПИК) преузело је 1995. године у Дејтону обавезу да спријечи свако кршење мировног споразума којим је окончан рат у Босни и Херцеговини. Та обавеза није престала до данас када на сцени имамо отворене нападе на уставни поредак земље, пријетње отцјепљењем и све чешћу присутност говора мржње, којим се из српских политичких кругова становништво потиче на кршење мира и негирање државе БиХ. Поштујући Дејтонски мировни споразум Бошњаци су прихватили да међународна заједница надгледа, контролише и чува мир. Допуштање ретроградним снагама да слабе земљу, крше њен устав и нарушавају мир је издаја наших очекивања", рекао је Салкић.

Салкић напомиње да смо "ових дана свједоци забрињавајућег звецкања наоружањем на Дрини, у оквиру полицијских вјежби, чиме се могу довести у кризу добросусједски односи БиХ и Србије. Уколико ПИК не реагује на заустављању деструктивног дјеловања српске политике, ово тијело ћемо сматрати одговорним за све евентуалне посљедице".

(Н1)