latinica  ћирилица
28/08/2016 |  13:47 | Аутор: СРНА

"Тјудоровска ароганција Терезе Меј"

Британски премијер Тереза Меј оптужена је да "испољава ароганцију једног монарха из династије Тјудора" због своје намјере да ускрати парламентарно гласање о "Брегзиту" прије почетка повлачења Британије из ЕУ, пише данас "Гардијан".
Тереза Меј (Фото: epa/Chirs Radburn) -
Тереза Меј (Фото: epa/Chirs Radburn)

Тереза Меј наводно планира да спријечи посланике да гласају о напуштању блока прије механизма за иступање из Европске уније, односно члан 50 Лисабонског споразума.

Неки посланици сматрају да резултати референдума на коме су Британци изгласали напуштање ЕУ нису обавезујући и да се премијер мора консултовати са Доњим домом прије покретања Члана 50.

Неки тврде да је потребно гласање у парламенту ради ратификације резултата референдума, пише лист.

Лист "Дејли телеграф" објавио је раније да су владини правници рекли британском премијеру да њој не треба одобрење парламента да покрене механизам за иступање из ЕУ.

Већина посланика, њих око 480, и већина чланова Горњег дома, подржавају останак у ЕУ.

Овен Смит, један од претендената на мјесто шефа Лабуристичке партије, сматра да ће Тереза Меј да избјегне дебату у парламенту јер нема довољно подршке за "Брегзит".

"Очигледно је да се она боји парламентарног испитивања око њених преговора за излазак Лондона из ЕУ. Она зна да је могуће да неће добити на гласању у парламенту", рекао је он.

Смит је рекао да премијер никада није изнијела шта "Брегзит" тачно значи те да она не жели да сноси одговорност за кључна питања као што су укидање права радницима и еколошке заштите.