latinica  ћирилица
28/08/2016 |  15:52 ⇒ 15:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Ништа од слободне трговине САД и ЕУ

Преговори о Споразуму о слободној трговини између САД и ЕУ званично нису успјели, саопштио је њемачки министар економије Зигмар Габријел.
Европа и САД (илустрација) - Фото: Getty Images
Европа и САД (илустрација)Фото: Getty Images

Разговори између ЕУ и САД о Трансатлантском партнерству за трговину и инвестиције (ТТИП) у суштини су пропали, рекао је Габријел.

- По мом мишљењу преговори са Сједињеним Државама de facto нису успјели, иако то заправо још увијек нико неће да призна - истакао је министар.

Како је навео, преговори су пропали јер "Европљани нису хтјели да се подвргну америчким захтјевима".

Како је подсјетио, током 14 рунди преговора двије стране се нису сложиле ни око једног од 27 разматраних поглавља.

Габријел је неповољно упоредио ове преговоре о ТТИП-у са споразумом о слободној трговини склопљеном између ЕУ и Канаде за који је рекао да је више фер за све стране.

ТТИП је кројен као инвестициони споразум за 21. вијек, фокусиран на усклађивање прописа и стандарда, смањивање баријера на плану инвестиција, на омогућавање приступа владиним уговорима, али и на заштиту права потрошача.

Са обје стране Атлантика, међутим, растао је отпор према овом споразуму, јер критичари сумњају у бенефите отвореније трговине. Међутим, њемачка канцеларка Ангела Меркел отворено је стала у његову одбрану, истичући да је он у потпуности у интересу Европе.

И Француска је била песимистична по питању реализације овог споразума у 2016. години. "Чекамо на толико озбиљних понуда САД да апсолутно нема шансе да се то реализује прије краја мандата администрације америчког предсједника Барака Обаме", изјавио је француски министар за трговину Матијас Фекл.

Недавно су процуриле и информације која овлашћења ЕУ, након склапања споразума, мора да да САД.