latinica  ћирилица
28/08/2016 |  16:57 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Додик на "Кочићевом збору": Слобода кључна ријеч за Србе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас на 51. "Кочићевом збору" на Мањачи, да је слобода кључна ријеч за српски народ и да је поново вријеме за покличе Петру Кочићу и његовом дјелу.
"Кочићев збор" - Милорад Додик, предсједник Републике Српске -
"Кочићев збор" - Милорад Додик, предсједник Републике Српске

Додик је истакао да је на мјестима гдје живе Срби увијек постојала слобода и борба за слободу, као и да је Република Српска одраз слободе.

- Понекад то личи и на оно што је Кочић чинио. Понекад дјелује да можда нећемо успјети, али ја вам кажем да смо успјели, али не смијемо да изгубимо, нестанемо у увјерењу да се боримо за слободу Срба и оно што се зове Република Српска - рекао је Додик, који је и предсједник Организационог одбора "Кочићевог збора".

Он је додао да су Срби вијековима доносили слободу другима, мислећи да свима припада све у заједничкој држави.

- Други никада нису хтјели да дијеле своје. Југословенска идеја је велика српска историјска заблуда у којој смо изгубили границе и другима дали државе, а ми смо остали да се стотинама година касније боримо за границе и све што смо имали, а што је наше - поручио је Додик.

Он је рекао да, они који живе са Србима и поред њих, никада нису били угрожени од српског народа, а да то Срби не могу да кажу за оне који крај Срба живе.

Према његовим ријечима, Срби су страдали од њих, побијени су у Јасеновцу, Јадовну, на Пагу, Пребиловцима...

- Срби нису ту случајно затечени, нису наишли у Јасеновац, већ смо ту били и били смо циљ за истребљење. Нисмо били жртве антифашизма, већ хрватског национализма и усташтва. Не могу Срби да уђу у једну аморфну причу о антифашистичким жртвама него су Срби жртве и тако има да буде пребројано. Зато нисмо успјели да будемо пребројани као жртве и зато су могли да игноришу наше жртве и пролазе крај нас. Вријеме томе мора да стане - рекао је Додик.

Он је навео да Срби не смију напустити слободарску традицију јер немају чега да се стиде.

- То што покушавају да нам наметну, то је само њихов покушај. Наша слобода и борба за слободу била је часна и поштена. Наша слобода је одраз наших тежњи. Шта други народ има да тражи овдје на Мањачи кад су овдје само Срби? Зашто је комунистички режим запоставио Мањачу и није јој дао што је требало - упитао је Додик.

Предсједник Српске је навео да се дочекало да у Бањалуци буде српска власт која је омогућила да се развију други дијелови Републике и да Мањача добије стотине километара путева и водовода предатих народу на употребу.

- Хоћемо да се народ овдје врати. Бањалука је овдје, ми смо овдје. Бањалука мора доћи не само овог дана када славимо Кочића већ увијек да овдје гради. Не смије Кочић да се слави само један дан овдје на Мањачи. За његово име, борбу и жртву Мањача мора да оживи јер ако није тако, бесмислено је све што је рекао - навео је Додик.

Говорећи о Кочићевом страдању у Сарајеву, Додик је рекао да је Сарајево данас најомраженије мјесто за Србе.

- Сви који нам покушавају наметнути Сарајево као главни град, грдно се варају. То никада није био наш град. Срби су избачени током овог рата из њега, 140.000 Срба. Тамо је 1,3 одсто Срба. Сарајево није наш главни град. Џаба америчком и британском амбасадору што то говоре - истакао је Додик.

Он је рекао да су главни градови Срба Београд и Бањалука и упитао коме то смета.

- Ми волимо Србију, ми живимо за Србију. Као што нас Србија помаже, ми желимо сваки успјех Србији и никада наши односи нису били бољи - рекао је Додик.

Он је навео да је "вријеме да поново узвикнемо покличе Кочићу и његовом дјелу, као и нашој слободи, Републици, као и да будемо заједно". "Морамо се вратити заједници. Србин није Србин ако није заједно. Нема Србина који је сам", поручио је Додик.

Он је додао да је Кочић симбол слободе Срба на овим просторима, као и човјек који никада није одустао од племените идеје да брани српски народ у сложеним околностима и условима окупације Аустро-угарске и тек завршене окупације Отоманске империје.

- Данас имамо нешто слично гдје су главни међународни представници Аустријанци. И данас се боримо за исте вриједности. Зато долазак огромног броја људи који одају поштовање Кочићу говори да дух слободе Србе није напустио - напоменуо је Додик.

Он је рекао да Српска зна свој циљ и да ће се усмјерити да Срби буду своји на своме и народ који не жели никоме проблеме, али ни наметања. Истакао је да му је драго што је органиација "Кочићевог збора" протекла у реду.