latinica  ћирилица
28/08/2016 |  17:09 ⇒ 18:14 | Аутор: СРНА

Дервента обиљежила Дан општине и крсну славу

Општина Дервента прославила је данас свој дан и крсну славу - Велику Госпојину, што је и слава Саборног и спомен-храма Успенија Пресвете Богородице у центру града.
Дервента: зграда општине - Фото: СРНА
Дервента: зграда општинеФото: СРНА

У храму је служена литургија, након чега је одржан парастос и полагање вијенаца испред централног Спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске .

У склопу прославе организована је и литија око храма, а сви учесници застали су испред Спомен-обиљежја и присуствовали парастосу. Вијенце су положили начелник општине Дервента Милорад Симић, потпредсједник локалне скупштине Славко Томаш, делегација Борачке организације и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те представници политичких партија.

У Центру за културу Дервента одржана је Свечана сједница СО Дервента којом је предсједавао потпредсједник СО Славко Томаш. Он је рекао да је у Скупштини дјеловало десет политичких субјеката и да рад може оцијенити плодоносним, и да је сарадња са начелником општине Дервента била коректна.

У име Владе Републике Српске, свечаној сједници је присуствовао министар економских односа и регионалне сарадње Златан Клокић, који је честитао крсну славу и Дан општине Дервента руководству и грађанима, као и добитницима општинских признања.

"Ово је дан када се треба сјетити свих оних који су дали допринос развоју општине Дервента, што је и подстрек да наставе да раде и даље. Дервента је примјер како треба радити и односити се према привредницима и то често наглашавам", рекао је Клокић.

Делегат у Парламентарној Скуштини БиХ Средоје Новић рекао је да је данас лијепо говорити о Дервенти, што није био случај прије десетак година.

"Одајем признање власти која је свих ових година знала да избалансира и међунационалне односе и направи визију, да се опредијели шта су приоритети", изјавио је Новић.

Честитке је упутио и предсједник хуманитарне групе Аркобалено из Италије Силвано Фера који је рекао да у Дервенту долази већ 20 година и да је поносан што је већ десет година почасни грађанин Дервенте.

Начелник општине Дервента Милорад Симић у обраћању је истакао значајне активности и радове који су урађени у посљедњих годину дана.

"У БиХ заузимамо значајно мјесто. Имамо најмање незапослених, најмању кредитну задуженост, само 6,72 одсто, најмању администрацију, а од Европског покрета проглашени смо за топ дестинацију за инвестирање и ја као начелник деценије у Републици Српској", рекао је Симић.

Он је додао да је урађено 33 локалних путева и да још 16 путних праваца почиње да се гради, да је завршена Жељезничка улица, Улица Марије Бурсаћ, у Новом насељу у току су радови, гради се водовод на сеоском подручју у дужини од 31 километар, те низ других инфраструктурних пројеката. Симић је рекао да је капитални буџет 1,5 милиона марака и да су уштедама током јавних набавки успјели да реализују и више од планираног, а да је цјелокупни буџет општине стабилан.

Великогоспојинска повеља са златним грбом додијељена је предузећу Мрежа нетворк, а признање је уручено директору Зорану Тошићу. Тошић је захвалио на додијели признања, додајући да ће се трудити да оправдају повјерење.

Постхумно захвалница ове године је додијељена Илији Крагуљцу, дипломираном инжењеру грађевине из Добоја, за велики допринос и сарадњу са локалном заједницом на развоју саобраћајне инфраструктуре, пружања стручне помоћи и давање конструктивних идеја при изради техничке документације, те вођење најзначајних градилишта из области нискоградње на подручју општине Дервента. Признање је преузела породица, супруга Гордана, и синови Душан и Александар.

Славски обред је настављен освештањем и ломљењем славског колача, те славском трпезом.

Свечаној сједници и славском ручку присуствовали су и делегат у Вијећу народа Републике Српске Милан Ђукић, народни посланици Игор Жунић, Весна Јунгић, Наде Планинчевић, свештенство и монаштво Српске православне цркве, представници Јеврејске општине Добој, представници групе Аркобалено из Италије и многобројне званице.