latinica  ћирилица
29/08/2016 |  10:30 | Аутор: СРНА

Осуђеницима омогућено гласање на референдуму и локалним изборима

Директор Казнено-поправног завода Бањалука Горан Селак изјавио је да ће сва осуђена лица ове установе, која имају бирачко право, моћи да гласају на наредним локалним изборима, као и да се изјасне на референдуму о Дану Републике Српске.
Горан Селак - Фото: СРНА
Горан СелакФото: СРНА

"Поштујемо сва права и достојанство лица према којим се извршава кривична санкција и свим оним осуђеницима који имају бирачко право, а који су изјавили да желе гласати, биће омогућено да остваре то право као и излазак на референдум", рекао је Селак.

Он је навео да, у правилу око 90 одсто осуђених лица искористе своје бирачко право.

"Бирачко право и право на референдум карактеристика су демократског друштва и свака пунољетна особа, која има право гласа добровољно одлучује хоће ли и за кога гласати. Све супротно томе је кршење уставног права. Та права су загарантована и у нашој установи", навео је Селак.

Говорећи о законској процедури остваривања бирачког права лица лишених слободе, Селак је навео да је руководилац казнено-поправне установе, или лице које он овласти, дужан да контактира надлежну изборну комисију у вези са начином, временом или другим неопходним радњама за спровођење процедуре гласања унутар казнено-поправне установе.

"У складу са одредбама Изборног закона БиХ, Правилника о вођењу Централног бирачког списка БиХ, а на основу писменог захтјева бањалучке Градске изборне комисије, КПЗ Бањалука Изборној комисији доставља спискове лица лишених слободе, која ће се налазити у Установи за вријеме одржавања избора", прецизирао је Селак.

Он је нагласио да је, због личних података који се достављају овај списак означен као "Службена тајна - није за објављивање".

Према његовим ријечима, Градска изборна комисија врши провјере те Управи КПЗ Бањалука доставља коначан списак лица лишених слободе, која могу остварити своје бирачко право.

"Изборно право гласа има већина осуђених. Изузетак су лица која се налазе на издржавању казне затвора, а која су правоснажно осуђена ради почињеног неког од кривичних ђела ратног злочина. Они су одлукама Централне изборне комисије БиХ брисани из Централног бирачког списка БиХ. Неће моћи да гласају ни лица која никада нису посједовала ЦИПС лична документа", појаснио је Селак.

Након што се лица лишена слободе писмено изјасне да ли желе или не желе да се региструју за гласање, Градска изборна комисија у Бањалуци изврши ровјеру свих лица лишених слободе, а управи КПЗ Бањалука се доставља коначни бирачки списак за гласање на посебном бирачком мјесту у Заводу.

Осуђена лица која имају право да гласају обавјештавају се путем огласних плоча које се налазе на одјелима Установе у којима бораве осуђена лица.

Градска изборна комисија на дан гласања у КПЗ Бањалука формира Посебно бирачко мјесто у кругу ове установе и бирачки мобилни тим.

"У току гласања на посебном бирачком мјесту у КПЗ Бањалука, уз одобрење надлежног органа, право да пристуствују гласању имају средства информисања која могу снимати бирачко мјесто и ток гласања", рекао је Селак.

Он је истакао да се предизборна кампања у КПЗ Бањалука не спроводи и да није дозвољена.

"О политичким дешавањима и свим другим дешавањима осуђена лица у овој установи се информишу путем дневне штампе која им је свакодневно доступна. Постоји могућност праћења телевизијског програма те слушања радио програма у заједничким просторијама Завода, али у вријеме када осуђена лица нису радно ангажована", рекао је директор КПЗ Бањалука Горан Селак.