latinica  ћирилица
29/08/2016 |  11:18 | Аутор: СРНА

Промјена од неутралности до више подршке у главним сукобима

Русија и Кина ће одржати заједничку војну вјежбу у Јужном кинеском мору, што представља извор напетости између Пекинга и других земаља.

Кина је саопштила да је право вријеме за укључивање у сиријску кризу. Руски медији спекулишу о томе зашто ове двије земље мијењају своје позиције са неутралности ка подршци у овом конфликту.

Прошле седмице је Владимир Матвејев, портпарол руске морнаричке Пацифичке флоте, потврдио да су се Русија и Кина сложиле да одрже планиране вјежбе у Јужном кинеском мору од 12 до 19 септембра. Вјежба ће се фокусирати на организовану заштиту трговачких бродова у Јужном кинеском мору. Такође, дио вјежбе ће бити и искрцавања на острва, преноси "Спутњик".

У јулу је кинески министар одбране Јанг Јуџин рекао да вјежбе нису усмјерене против трећих земаља.

Кинеске новине на енглеском језику "Глобал тајмс" извијестиле су 18. августа да је "вријеме повољно да кинеска војска више допринесе завршетку сиријске кризе", помињући да је кинеска војна делегација посјетила Дамаск у вези са војном сарадњом и хуманитарном помоћи.

Шеф делегације кинеске војске срео се и са руским генералом који води сиријски центар за помирење у Дамаску у вези са "питањем од заједничког интереса", без детаљнијег објашњења.

Руски интернет сервис "Регнум" наводи да је Пекингу потребно да покаже како не одступа од своје позиције у конфликту око Јужног кинеског мора. Интернет портал, такође, преноси и да не постоји јединствена подршка САД-у, Филипинима, Вијетнаму, Брунејима и другим противницима Кине у овом сукобу.

Зато су, даље се додаје, Пекингу потребни одређени сигнали Москве који би показали да је Русија промијенила своју неутралну позицију и приближила се Кини.

Аутор даље додаје да би заузврат Кина могла понудити веома озбиљну награду Русији, попут спремности кинеске народне армије да се укључи у руско-сиријсо-иранску коалицију у Сирији.

То је нешто што је хитно потребно Москви из, како се наводи, политичких разлога.