latinica  ћирилица
05/09/2016 |  19:28 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Састанак предсједника Додика и владике Хризостома, подршка референдуму (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник РС, Милорад Додик, разговарао је вечерас у Бијељини с епископом зворничко-тузланским Хризостомом о актуелној ситуацији и референдуму о Дану Републике.
Додик и владика Хризостом - Фото: РТРС
Додик и владика ХризостомФото: РТРС

Додик је нагласио да је Дан Републике 9. јануар и да ће у каснијим активностима и доношењу новог закона о празницима бити речено да то није само Дан Републике, него да је то и дан државности Републике Српске, јер је Република Српска држава. 

Епископ зворничко-тузлански Хризостом нагласио је да вјерује у мудру политику коју води предсједник Републике Српске Милорад Додик и којом кроз референдум треба да се отклони бол и неправда нанесена због оспоравања Дана Републике и њене славе, Светог архиђакона Стефана.

 "Ми не бранимо никоме да слави своје славе и обичаје, али нека и српски народ слави своју крсну славу и своје крсно име, као што смо кроз вијекове чинили у још тежим временима", истакао је владика Хризостом.

Он је рекао да се треба политички и мудро борити да би се оспорила неправда коју су свјетски политичари и, посебно, политичари у Сарајеву учинили против српског народа.

"Ми смо као Црква осјетили тај бол и ту неправду коју је Уставни суд нанио српском народу и поздрављамо борбу предсједника Додика, Владе и Народне скупштине Републике Српске да се, управо кроз референдум, тај бол ублажи код српског народа", нагласио је владика Хризостом.

Додик и владика Хризостом (фото: РТРС)

Предсједник Додик рекао је да је са владиком разговарао о важним државним темама и упознао га о актуелној ситуацији, па и о референдуму као универзалној причи.

"Дан Републике, 9. јануар, занима све људе и институције, па и СПЦ. Упознао сам владику о томе да Република Српска не чини ништа што није наша борба за наше право", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска се опредијелила за политичку борбу, а референдум је систем провођења одлуке Уставног суда који је тражио да се прилагоди закон.

"Ми смо одлучили да тај први корак у прилагођавању буде референдум, а други су дигли галаму јер вјероватно осјећају потребу да још једном Србима нешто спријече", оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је поручио да се то неће десити и додао да је стање у Српској стабилно и безбиједно.

ДОДИК: ИЗГРАДИТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ У СВИМ ГРАДОВИМА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бијељини, након разговора са Његовим преосвештенством епископом зворничко-тузланским Хризостомом, да постоји намјера да у свим градовима Српске буду отворене српске православне гимназије и нагласио да ће Српска преузети њихово финансирање када оне буду завршене.
Додик је истакао да је улога Српске православне цркве /СПЦ/ да изгради објекте, мобилише људе, одабере кадар, након чега ће Република Српска преузети њихово финансирање.

"Мислим да је то нови искорак у односима државе и цркве", рекао је Додик новинарима након састанка у Владичанском двору у Бијељини.

Он каже да је веома задовољан чињеницом да је у постојећим условима владика Хризостом са свештенством упоран у изградњи српске православне гимназије у Бијељини и додао да је намјера да у свим градовима Републике Српске буду отворене овакве гимназије.

Додик је истакао да у Српској већ постоје католичке гимназије, медресе и други слични објекти.

Предсједник Републике Српске рекао је да је данашњи састанак доказ континуитета добрих односа Српске и СПЦ, који су годинама искрени и до краја повезани са уважавањем и жељом да се СПЦ у свом постојању и дјеловању манифестује као најзначајнији дио српског идентитета.

Додик је истакао да у СПЦ баштине све оно што јесте српско национално биће и историја - од језика, писма, до вјере, крсне славе и свега онога што јесте начин живота на овим просторима.

"То није уперено ни против кога друге вјере или другачијег начина мишљења. Ми само поштујемо велику мисионарску улогу коју Црква има у просвећивању и окупљању овог народа, у стабилизацији и објашњавању тешких животних околности у којима се српски народ налазио кроз историју", рекао је Додик.

Он је истакао да је за српски народ у историјским дешавањима незаобилазна била улога СПЦ, њена благост, ријеч која је увијек задржала или дала вјеру да се опстане и остане.

"То је оно што ми видимо и цијенимо. Ја као Србин, вјерник и предсједник Републике Српске желим да захвалим свим генерацијама СПЦ, која је у готово немогућим условима, и комунистичког режима, сачувала оно што јесте да би данас СПЦ могла да буде мјера друштвене и јавне свијести нашег националног дигнитета", рекао је Додик.

Он је рекао да је у протеклим годинама и деценијама изграђено много цркава захваљујући заједничком раду људи у Цркви, владике Хризостома, свештенства, вјерујућег народа, уз помоћ локалних заједница и републичких власти.

"Ове цркве су обиљежје нашег идентитета и постојања на овим просторима. Мислим да сада морамо правити нови квалитет и да наша сарадња мора да буде усмјерена искључиво на оно што јесте образовна и хумана димензија цркве - да се усмјеримо на изградњу објеката за школе, као што је будућа српска православна гимназија у Бијељини и другим градовима", рекао је Додик.

Он је истакао да је исто тако потребно тамо гдје постоје услови урадити дјечије вртиће у оквиру цркава, какав већ постоји у Козарској Дубици.

"Република Српска је стабилна. Она је ушла у период нових односа и борбе за свој идентитет и ту не треба да буде поремећаја безбједносне или било које друге ситуације", рекао је Додик.

Он је истакао да Српска покушава да ово тешко вријеме на глобалном плану прође са што мање штете и да се припреми или већ отпочне свој нови развојни циклус.

"То је оно што је кључно. Ко то хоће да схвати, нека схвати, а ко неће, неће", рекао је Додик и додао да Српска у посљедње двије-три године није доживјела пад.

Он је појаснио да раст економије Српске није био импозантан, али је позитиван, што јесте успјех.

Епископ зворничко-тузлански Хризостом рекао је да се Додик годинама "бори као лав" са свима онима који надиру и нападају на Републику Српску и српски народ.

"Можда се нико у историји није тако борио у тешким временима притисака као што је Додик чинио и чини за опстанак Републике Српске, њеног имена, достојанства, али и српског народа", рекао је владика Хризостом.

Извор: РТРС/СРНА