latinica  ћирилица
05/09/2016 |  22:04 | Аутор: dnevni avaz

Предсједник Уставног суда БиХ: Ако усвојимо жалбу НСРС, све се враћа на почетак

Сједница Уставног суда БиХ биће одржана 17. септембра и на том засједању биће разматрани захтјеви који се односе на референдум у Републици Српској.
Предсједник Уставног суда Мирсад Ћеман - Фото: nezavisne novine
Предсједник Уставног суда Мирсад ЋеманФото: nezavisne novine

Мирсад Ћеман, предсједник Уставног суда БиХ, потврдио је за "Аваз" да ће прво  бити разматран захтјев за ревизију одлуке о дану Републике Српске који је поднијела Народна скупштина Републике Српске. Ако Суд уважи захтјев за ревизију одлуке, то значи да би поново било утврђивано је ли 9. јануар уставан или није, а суштински значај овакве одлуке био би у томе што би из Републике Српске могли то схватити као разлог да одустану од референдума.

Прва тачка

Појашњавајући евентуалне одлуке које би могле бити донесене, Ћеман прије свега каже да он не жели да прејудицира ниједну одлуку Уставног суда.

- Прва тачка дневног реда биће предложено разматрање захтјева за преиспитивање одлуке о неуставности одредбе закона о дану Републике Српске, 9. јануару. То је одлука из новембра прошле године, то је прва тачка и тај захтјев је поднијела НСРС и о томе прво морамо одлучити. Ако одлучимо да има елемената за преиспитивање и ако буде и одлучи се да се усваја захтјев за преиспитивање, предмет се враћа у фазу као да ова одлука није била ни донесена - каже Ћеман.

На питање да ли би у том случају Уставни суд поново морао одлучивати о дану Републике Српске, Ћеман одговара потврдно.

- Суд би поново о томе расправљао. Онда би поново донио одлуку и поново Народна скупштина или неко други има право поднијети захтјев за преиспитивање. А у таквом развоју догађања, ове одлуке и о референдуму и ово остало заправо више не би било актуелно, јер одлука којом је то, увјетно казано, изазвано више не би правно постојала - појашњава Ћеман.

Више апелација

Предсједник Уставног суда БиХ појашњава и могућу ситуацију у случају да буде одбијен захтјев Народне скупштине Републике Српске.

- То значи да би одлука Уставног суда из новембра прошле године остала на снази. У том случају ће Уставни суд, према ономе што ћу ја предложити, расправљати има ли елемената да се донесе привремена мјера у овим предметима везаним уз референдум, а тек послије тога би се, ако се донесе привремена мјера, одлучивало у меритуму, да ли постоји или не постоји уставни спор - истиче Ћеман.

Објашњава шта значи и евентуално доношење привремене мјере, а што су у својим апелацијама у вези с референдумом тражили и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Клуб бошњачког народа у Дому народа Парламента БиХ и група посланика Парламента ФБиХ.

- Ако би се десило да Уставни суд донесе привремену мјеру, онда се подразумијева да се обуставља провођење референдума, док Уставни суд о овим захтјевима, којих има их пет-шест, не одлучи у меритуму. Према томе, то би значило да је Народна скупштина РС дужна обуставити све активности везане уз провођење референдума - казао је Ћеман.

Друга сједница

- Правила налажу, ако се усвоји привремена мјера, она само привремено обуставља радње са спорним одлукама док Суд у меритуму не одлучи, а Суд о меритуму, уствари о суштини, може одлучи на првој наредној или некој другој сједници, зависи кад буде спреман одлучивати - каже Ћеман.