latinica  ћирилица
07/09/2016 |  13:51 ⇒ 21:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Почела нова рунда дијалога Београда и Приштине

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу почела је данас у згради Европске дипломатске службе у Бриселу.
Косово - Фото: Getty Images
КосовоФото: Getty Images

Из извора блиских делегацији Београда поврђено је да ће тема првог дана тродневних разговора у Бриселу бити примјена договора о слободи кретања, тачније питање регистарских таблица за возила са територије Косова.

Суштина проблема је, како наводи српска страна, у захтјеву Приштине да се користе статусно пристрасне таблице, такозване Републике Косово, са ознакама РКС, како за Србе са Косова и Метохије тако и за све становнике КиМ приликом транзита кроз Србију, што није у складу са Уставом Републике Србије.

Другог дана разговора, у четвртак 8. спетембра, на дневном реду би требало да се нађу питања катастра, признавања дилома, али и успостављања Заједнице српски општина, што је према оцјени српске стране, кључно политичко питање и сама суштина Бриселског споразума.

Посљедњег дана разговора, у петак, делегације Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, разговараће о разграничењу јужног и сјеверног дијела Косовске Митровице.

Током тродневних техничких разговора у Бриселу, делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а Приштине косовска министарака за дијалог са Београдом Едита Тахири.