latinica  ћирилица
07/09/2016 |  21:09 ⇒ 08/09/2016 | 08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Први дан дијалога Београда и Приштине завршен, сутра наставак

У Бриселу је нешто пре 20,00 часова завршен први дан разговора у оквиру нове рунде техничког дијалога Београда и Приштине.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Основна тема данашњег састанка експертских група била имплементација договора о слободи кретања односно питање коришћења регистарских таблица за возила са територије Косова.

Суштина проблема је, како су за Тањуг навели извори блиски делегацији Београда, у захтјеву Приштине да се користе статусно прејудицирајуће таблице тзв. Републике Косово са ознакама РКС, како за Србе са Косова и Метохије тако и за све становнике КиМ приликом транзита кроз Србију, што није у складу са Уставом Републике Србије.

По завршетку првог, од три планирана дана разговора у Бриселу, учесници дијалога се нису обратили јавности са детаљима састанка.

Очекује се да се технички дијалог Београда и Приштине настави сутра у згради Европске дипломатске службе, а да теме разговора буду катастри, признавање диплома и кључно питање формирања Заједнице српских општина.

Посљедњег дана разговора, у петак, делегације Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, разговараће о разграничењу јужног и сјеверног дела Косовске Митровице.

Током тродневних техничких разговора у Бриселу, делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а Приштине косовска министрака за дијалог са Београдом Едита Тахири.