latinica  ћирилица
08/09/2016 |  13:08 ⇒ 16:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Срби на Косову добијају Заједницу општина по хитном поступку

Процес формирања Заједнице српских опšтина покренут је с мртве тачке, констатовао је данас у Бриселу Дејан Радојковић у име Управљачког тима за успостављање ЗСО, који је први пут представљен јавности.
Српски Управљачки тим за успостављање ЗСО - Фото: ТАНЈУГ
Српски Управљачки тим за успостављање ЗСОФото: ТАНЈУГ

- “Господин Тачи и премијер Мустафа одлучили су да се хитно почне са радом на изради Статута и успостављању Заједнице српских општина”, рекао је Радојковић новинарима.

Према његовим реијчима, колективна права Срба на Косову биће том одлуком коначно и у пуној мјери успостављена, послије свега што се од 1999. дешавало на том простору.

До преокрета, будући да је формирање ЗСО блокирано у Приштини дужи временски период, дошло је након посјете потпредсједника САД Џозефа Бајдена.

Бајден је тада запријетио Приштини политичким лидерима Косова да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Косову или ће, како је поручио, Приштина изгубити подршку САД.

- “Одлуком владе у Приштини да хитно успостави ЗСО биће створени и неопходни предуслови за повратак хиљада и хиљада Срба у општине са српском већином, али и у друга мјеста на Косову, као и у Метохији, која је током ратних сукоба била жртва најбруталнијег етничког чишћења - објаснио је Радојковић.

Како је подвукао, овим се потврђује исправност одлуке да Српска листа уђе у коалицију са странкама Тачија и Мустафе, додајући да је њиховом одлуком да подрже хитан почетак рада на успостављању ЗСО начињен велики и важан први корак ка враћању повјерења међу заједницама.

“Овај процес ће промијенити Косово заувијек и набоље, и ствари никада више неће бити исте”, рекао је Радојковић и додао да су чланови тима дошли у Брисел како би "саговорнике, као и међународну јавност, упознали са визијом нове, позитивне стварности на Косову, коју ће донијети успостављање ЗСО".

Звук српског језика и ћириличко писмо, као резултат данашње одлуке, постаће поново нормални у Пећи, Призрену, Ђаковици и Приштини, примијетио је Радојковић.

“А српски народ тако постаје потпуно равноправан у управљању институцијама и доношењу одлука на Косову”, закључио је Радојковић.

У Бриселу се истовремено наставља и технички дијалог делегација Београда и Приšтине.

Најављене теме су питање катастра, признавање диплома, слобода кретања и формирање ЗСО.

Делегацију Београда предводи директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

На челу делегације Пришšтине је министарка за дијалог са Београдом Едита Тахири.