latinica  ћирилица
08/09/2016 |  18:17 ⇒ 09/09/2016 | 07:20 | Аутор: СРНА

Амбасадори позивају на дијалог

Амбасадори Велике Британије, Француске и Италије, замјеник њемачког амбасадора, замјеник шефа Делегације ЕУ и в.д. шефа Канцеларије Амбасаде САД у Бањалуци данас су предсједника Републике Српске Милорада Додика на састанку у Бањалуци позвали да се референдум у Српској не одржи, али су суштинска неслагања о овом питању остала, наводи се у заједничком амбасадорском саопштењу.
Састанак Додика са амбасадорима и представницима ЕУ - Фото: РТРС
Састанак Додика са амбасадорима и представницима ЕУФото: РТРС

У саопштењу се истиче да су се амбасадори састали са предсједником Републике Српске како би, према виђењу чланова међународне заједнице, нагласили озбиљност тренутне политичке ситуације поводом тренутног изазова који представља заказани референдум у Републици Српској.

"Амбасадори су нагласили раније ставове Савјета за провођење мира, те позвали Додика да се референдум не одржи или на други начин не наруши ауторитет Уставног суда. Састанак се одржао у отвореној и конструктивној атмосфери, мада суштинска неслагања о важним питањима преостају", истиче се у саопштењу из Делегације ЕУ у БиХ.

Амбасадори су још једном нагласили да у Дејтонском мировном споразуму јасно стоји да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће, те да ниједан референдум то не може промијенити.

Дипломате су упознате да ће Уставни суд БиХ засједати 17. септембра о предметима у вези са референдумом, те су нагласили да се одлуке Суда морају поштовати.

"Додик је упознао амбасадоре са опредјељењем Владе Републике Српске за провођење одлуке Уставног суда БиХ тиме што ће у наредним данима Народној скупштини Републике Српске доставити приједлог измјена Закона о празницима Српске, у циљу његовог усклађивања са Уставом БиХ. Очекују се иницијални кораци у овом правцу, уз напомену да само Уставни суд може утврдити да ли је његова одлука проведена", наводи се у саопштењу.

Амбасадори су нагласили предсједнику Српске, као што су то нагласили и предсједавајућем Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу 6. септембра, да политички лидери са свих страна треба да престану са распиривањем ситуације путем неодговорне реторике и дјеловања.

"Вријеме је да политичари почну разговарати једни с другима, умјесто да разговарају само путем медија. Кроз конструктиван дијалог и спремност на компромис, ово питање се може ријешити на законски, праведан и одговоран начин", додаје се у саопштењу.

Амбасадори су потврдили своје неопозиво опредјељење за Општи оквирни споразум за мир, према којем ентитети немају право на одцјепљење.

"Неће бити прекрајања карте БиХ", истиче се на крају заједничког саопштења амбасадора који су данас у Бањалуци разговарали са предсједником Српске.