latinica  ћирилица
09/09/2016 |  18:30 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Кустурица: Идеја филма - прича о рату у чијој су позадини емоције

Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је у Венецији да је идеја филма "На млијечном путу" била прича о рату, али са нечим много снажнијим што стоји иза њега, у његовој позадини, а то су људске везе и емоције.
Моника Белучи и Емир Кустурица - Фото: Screenshot
Моника Белучи и Емир КустурицаФото: Screenshot

"Екипа је то изнијела до краја, више од три године смо тражили најбоље рјешење, најбољи кадар јер ми нисмо људи који послије тог првог кадра кажу - 'Одлични, идемо даље'. Снимање филма био је дуг и напоран процес, али, вриједило је", рекао је Кустурица на конференцији за новинаре, на којој су о филму "На млијечном путу", који ће вечерас премијерно бити приказан на Венецијанском филмском фестивалу, говориле и глумице Моника Белучи и Слобода Мићаловић, продуценти...

Кустурица је објаснио како је настао филм, односно како је ишао уназад, од кратког филма представљеног у омнибусу "Разговори са Боговима" 2014. у коме он глуми монаха који носи камење уз брдо, без много објашњења.

"Ја причу нисам развијао већ 'одузимао'. Ишао сам уназад од краја ка почетку. Помислио сам, Арапи пишу здесна налево, Кинези комбинују елементе, хајде да онда ми направимо путовање на коме ћемо се подсјетити знања из Старог завјета и прилагодити га модерним временима кроз једну љубавну причу", рекао је Кустурица.

Прослављени редитељ побрао је симпатије и домаћих и страних новинара и велики апалуз када је на питање зашто се одлучио за италијанску глумицу за филм, одговорио - зато што је Моника Белучи из Италије.

"Утицала је на мизансцен и филм и чинила га више увјерљивим, исто важи и за Слобу /Мићаловић/", истакао је Кустурица пред више десетина новинара.

Конференција за медије (фото: Screenshot)

Глумица Моника Белучи рекла је да је рад са Емиром Кустурицом за њу био велики изазов. "Он је велики режисер, и не само то, већ и глумац, музичар, писац... Сарадња са њим заиста је била велико искуство", нагласила је Белучијева.

Она је захвалила Емиру Кустурици што је осмислио лик љупке, мајчинске, лијепе жене без скрупула, признавши да је то једна од најзрелијих улога у њеној каријери.

"Овај филм пружа наду јер прича о љубави, сексуалности и сензуалности између двије не баш тако младе особе, што је ван сваког правила. Његова порука је да морате вјеровати у љубав, по сваку цијену", нагласила је Белучијева.

Раније данас у сали Гранде одржане су двије пројекције филма "На млијечном путу" за новинаре, који нису криле одушевљење.

"Обе новинарске пројекције су прошле одлично, било је доста суза међу женском публиком а критичари причају о великом повратку Кустурице и дефинитвно мислим да је сада још већи фаворит за награде", рекао је за "Блиц" директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић.