latinica  ћирилица
13/09/2016 |  18:05 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Добој: Дјеца злоупотријебљена у политичке сврхе (ВИДЕО)

У Добоју су у политичке сврхе злоупотријебљена дјеца. Без имало устручавања, малишани су гурнути пред тв камере да лично захвале градоначелнику на игралишту.
Добој - дјечије игралиште - Фото: РТРС
Добој - дјечије игралиштеФото: РТРС

Тек што је почела, изборна кампања у Босни и Херцеговини кренула је у погрешном смјеру. То показује посљедни иступ градоначелника Добоја Обрена Петровића, за чију су промоцију након отварања једног добојског игралишта искоришћена дјеца.

Такво понашање првог човјека Добоја, али и непрофесионално извјештавање медија, осудила су удружења бх новинара, али и добојски грађани.

Ипак, тако брз у реаговањима није РАК. Кажу, питање злоупотребе дјеце у изборној кампањи није јасно дефинисано Изборним законом, али ипак, у складу с пристиглим пријавама на располагању су им одређене санкције.

- Ми имамо на располагању сет извршних мјера што је прописано чланом 46 Закона о комуникацим. Уколико се у процедури установи да је нека од станица озбиљније прекршила кодекс у овом погледу у којем је ријеч, ми ћемо, наравно, предузети све санкције, појашњава Борис Кујунџић из Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

Овакав гаф Обрена Петровића и медија који у изборној кампањи користе дјецу како би обезбиједили гласове, само је подсјетио да Босна и Херцеговина и ове изборе дочекује са законима који не штите права најмлађих, тврди заштитник дјечијих права.

- Све до оног момента док закон не препозна ту врсту повреде права дјетета по различитим основама, ми ћемо имати проблем, истиче Нада Граховац, омбудсман за дјецу Републике Српске.

Док РАК и омбудсман апелују и на странке да бирају начине борбе за гласове, Централна изборна комисија још се не оглашава.