latinica  ћирилица
14/09/2016 |  22:12 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Студентски домови у Палама, Фочи и Бањалуци усељиви до 3. октобра

Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић рекао је вечерас Срни на Палама да ће до почетка нове академске године бити отворена сва три новоизграђена студентска дома на Палама, у Фочи и Бањалуци.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

"Када је ријеч о ова три дома, у току је доношење одређених административних одлука у вези са њиховим стављањем у пуну функцију. Домови на Палама ће сигурно бити спремни за усељење до почетка нове академске године. Влада Српске донијела је одлуку о преношењу власништва новоизграђених студентских домова на Палама са Универзитета Источно Сарајево на Министарство просвјете и културе Републике Српске и извршено је укњижавање, након чега слиједи предаја на кориштење Студентском центру Пале", каже Малешевић.

Након овога слиједи процедура расписивања конкурса и пријема студената, што ће спровести Студентски центар Пале.

"Надам се да ће они све те обавезе спровести до почетка нове академске године. Слична је ситуација и у Бањалуци јер ће и тај дом бити у функцији до почетка академске године", најавио је министар просвјете и културе Републике Српске.

Малешевић је подсјетио да је Влада Српске на прошлој сједници именовала вршиоца дужности директора Студентског дома у Фочи и вршиоце дужности чланова Управног одбора који би за неколико дана требало да почну да обављају свој посао у складу са законом, тако да би студенти требало да 3. октобра уселе у нови модерни дом.

Изградња студентских домова на Палама почела је у октобру 2013. године, а Влада Републике Српске преузела је на себе финансирање ова два објекта на Палама чија је вриједност 12,7 милиона КМ, а који су грађени по европским стандардима.

Капацитет два објекта је 600 лежајева и једна кухиња.

На Палама постоје Правни, Економски, Филозофски и Факултет физичке културе, које похађа више хиљада студената из Републике Српске, Федерације БиХ, али и околних земаља.