latinica  ћирилица
15/09/2016 |  17:16 ⇒ 16/09/2016 | 07:55 | Аутор: РТРС

Додик у Солуну: Српски народ јединствен национални корпус (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Томислав Николић бораве у Солуну.
Додик у Солуну - Фото: РТРС
Додик у СолунуФото: РТРС

У оквиру обиљежавања 100 година од битке на Кајмакчалану одали су пошту српским војницима сахрањеним на савезничком гробљу "Зејтинлик" из Првог свјетског рата.

"Нога српског војника, ступила је поново на земљиште његове отаџбине", описао је тако Арчибалд Рајс значај Битке на Кајмакчалану. Стотину година касније, на мјесту одакле је опорављена и реорганизована Српска војска кренула у ослобађање Солунског фронта, предсједници Србије и Српске данас су одали почаст страдалима у тој бици, али и ранијим жртвама, сахрањеним на Зејтинлику и у дубинама Плаве гробнице.

- Доста припадника Војске Србије у то вријеме било је са простора данашње Републике Српске и БиХ. Они су били интегрални дио великих напора да Србија досегне своју слободу, да се одбрани и у њихову част и помен, ја сам данас као предсједник Републике Српске овдје, да на овај симболичан начин кажем да смо ми данас једно, да српски народ гдје год да живи представља јединствени национални корпус и да рехабилитујемо сјећање на те тешке тренутке изгибије српског народа - рекао је Додик.

Предсједник Српске у Солуну (Фото: РТРС)

Чувар војничког гробља Зејтинјлик у Солуну Ђорђе Михаиловић, од данас је носилац Ордена части са сребрним зрацима, којим га је одликовао предсједник Милорад Додик.

- Можда ни вас данас не би било да није било тих људи који су погинули, а потом и оних који су остали живи послије Првог свјетског рата. Родила се, створила се, нова Србија. Али та нова Србија, колико год да гледа напријед, зна да уопште нема разлога да се стиди или да погледа иза себе - рекао је Николић.

Двојица предсједника, данас су се састала и са гувернером грчке регије Апостолосом Цицикостасом, а посјетили су и Светогорски центар.

Додик и Николић у Солуну (Фото: РТРС)

Додик и Николић сутра ће присуствовати обиљежавању 100 година од Битке на Кајмакчалану, у којој је страдало пет хиљада српских војника. Поред великих губитака, на 2,5 хиљаде метара надморске висине, Српска војска однијела је побједу.

Предсједник Српске у Солуну (Фото: РТРС)

Пренос с Кајмакчалана пратите на нашем програму сутра од 10 часова.