latinica  ћирилица
16/09/2016 |  12:53 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Природно-математички факултет у Бањалуци обиљежио 20 година постојања (ВИДЕО)

Природно-математички факултет у Бањалуци слави 20 година постојања. ПМФ је основан у септембру 1996. године.
20 година ПМФ - Фото: РТРС
20 година ПМФФото: РТРС

Велики број званица дошао је на Свечану академију да честита рођендан научној институцији која је у 20 година постојања оставила значајан траг у развоју науке. Препознатљив по својим кадровима и научним рјешењима Природно -математички факултет у Бањалуци образује студенте на осам студијских програма.

Колико је бањалучки Природно-математички факултет напредовао потврђује и број запослених. На почетку је имао 20, а сада је респектабилна институција са више од 130 запослених.

"Надамо се да ће ова институција наставити тим путем, да ће се развијати како је то чинила и претходних 20 година и да ћемо на њиховим новим јубилејима обиљежити њихове нове побједе", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да се министарство на чијем је челу ослања и користи научни рад стручњака на Природно-математичком факултету, посебно у области екологије.

Декан Природно-математичког факултета Горан Трбић рекао је да је у претходних 20 година на факултету дипломирало више од 2.000 студената на осам студијских програма.

Он је истакао да су и ове године готово попуњени капацитети за упис студената у прву годину студија, посебно за дефицитарна занимања - математике и физике.

Са овог факултета поручују да студенти на дефицитарним занимањима без проблема проналазе посао. ПМФ на свих осам студијских група организује студије другог циклуса, а ускоро планира покретање докторских студија математике.