latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:31 | Аутор: СРНА

Чубриловић-Иванцов: О одлуци Уставног суда након достављања одлуке

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће се Колегијум Народне скупштине изјаснити о одлуци Уставног суда БиХ након што нова одлука тог суда буде достављена.
Чубриловић и Иванцов - Фото: РТРС
Чубриловић и ИванцовФото: РТРС

Чубриловић је то истакао након разговора са амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим о актуелној политичкој ситуацији у Српској и БиХ, посебно у контексту најновијих одлука Уставног суда, који је одлучио да одбије захтјев о преиспитивању раније одлуке о прослави Дана Републике Српске.

"Након што добијемо одлуке Уставног суда БиХ, Колегијум Народне скупштине Српске изјасниће се и затражити став овлашћених предлагача у вези са примјеном одлуке Уставног суда", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да Народна скупштина активно учествује у правном процесу, поштујући временске оквире.

"То показује и чињеница да је Уставни суд БиХ, прије два дана, разматрао захтјев за преиспитивање раније донесене одлуке којом је оспорена одредба Закона о празницима, а која се односи на прославу Дана Републике", саопштено је из Народне скупштине.

Чубриловић је поновио да је Народна скупштина Српске опредијељена за мирна и конструктивна рјешења у складу са Дејтонским мировним споразумом и која одражавају вољу сва три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.

Чубриловић и руски амбасадор Петар Иванцов су на данашњем састанку у кабинету предсједника Народне скупштине размијенили мишљења и о другим актуелним питањима у Српској и БиХ.