latinica  ћирилица
22/09/2016 |  07:43 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Дан без аутомобила (ВИДЕО)

Ауто-мото савез Републике Српске и Ауто-мото друштво Бањалука данас ће у Бањалуци додијелити награде најбољима на такмичењу у вожњи бицикла, које је организовано у оквиру међународне манифестације Европска недјеља мобилности-Дан без аутомобила.
Приједор - дан без аутомобила - Фото: РТРС
Приједор - дан без аутомобилаФото: РТРС

"Европску недјељу мобилности" сваког 22. септембра традиционално обиљежавају Министарство саобраћаја и веза Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Српске, АМС Српске, ауто-мото друштва и локалне заједнице.

Овогодишња тема је - "Паметна и одржива мобилност - инвестиција за Европу" са позивом на акцију "Паметна мобилност. Јака економија".

"Циљ кампање је промоција здравог начина живота, као и идеја мобилности без загађења животне средине. Промоцијом алтернативног превоза постиже се побољшање начина живота у урбаним срединама и подиже еколошка свијест становништва", саопштено је из АМС-а Српске.

АМС Српске и ауто-мото друштва ће у оквиру "Европске недјеље мобилности" подржати и спровођење пројекта ЕДВАРД, чији је циљ остваривање напретка у смањењу смртних случајева и повреда на путу.

У Добоју је данас, поводом обиљежавања Међународног дана без аутомобила, за саобраћај затворена главна градска Улица Светог Саве и Трг код Парка хероја. Саобраћај ће бити обустављен до 18.00 часова, а програмом манифестације предвиђени су шетња и дружење ученика добојских основних школа, дјеце из Вртића "Мајка Југовића" и корисника Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју, дјечији цртежи на коловозу и вожња бициклима.

Начелник градског Одјељења за европске интеграције и енергетско-еколошку ефикасност Марина Туркић рекла је Срни да се манифестација одржава с циљем промоције здравог и квалитетнијег начина живота, да се пробуди свијест код становништва за потребом коришћења алтернативних превозних средстава, чиме би се допринијело смањењу загађења, а истовремено и здравијем начину живота, као и умањеним трошковима превоза и здравијој економији.

Приједорски ученици, три основне школе, са транспарентима и програмом који је предвиђен за овај дан, прошетали су приједорским улицама. Међу ученицима било је и оних који су на бициклима и ролерима указали на одрживост урбаног саобраћаја, а све у циљу подизања еколошке свијести. Као и у већини европских градова, данас ће и у Приједору бити затворене улице ужег центра, за аутомобилски саобраћај.

У центру Градишке одржана је традиционална "Бициклијада" и организоване бројне друге спортске и културне активности.
Бицикле су кроз центар Градишке провозала дјеца из предшколске установе "Лепа Радић" и ученици првих разреда основних школа. Замјеник начелника општине Градишка Никола Солдатић рекао је да Градишка 15. пут организује манифестацију, ради промоције бициклизма и других алтернативних видова превоза и заштите животне средине.

На обиљежавању "Свјетског дана без аутомобила" у Градишци представили су се и најмлађи фубалери Школе фудбала "Сатас", чланови одбојкашких секција основних школа, Културно-умјетничко друштво "Коловит", Плесни студио "Денс степ", чланови еколошких и ликовних секција.

Извор: РТРС/Срна