latinica  ћирилица
22/09/2016 |  07:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијер Јапана: Наћи нове начине да се Пјонгјанг заустави

Премијер Јапана Шинзо Абе поручио је у сриједу, на засједању Генералне скупштине УН, да свијет треба да изнађе нове начине да заустави пријетњу Сјеверне Кореје након што је Пјонгјанг, који је одавно под међународним санкцијама, извео низ нуклеарних и ракетних проба, јавља АФП.

Абе је у Њујорку рекао да се прорачуни у вези са Сјеверном Корејом морају промијенити након њених најновијих поступака међу којима је и тестирање минијатурне нуклеарне бомбе за бојеву главу.

"Нема алтернативе за поруку да је та пријетња сада попримила димензију која је потпуно различита од онога што се до сада дешавало", истакао је Абе, додавши да пријетња Пјонгјанга по међународну заједницу постаје све озбиљнија и реалистичнија.

Зато су, како је навео, потребни и нови начини да се се на ту претњу одговори, "начини потпуно другачији од свега што смо до јуче примјењивали".

Абе није прецизирао на какве тачно акције мисли, али је најавио да ће Јапан искористити своје мјесто несталне чланице Савјета безбједности УН да истражи нове опције.

Јапански премијер је успон на власти доживео захваљујући оштрој реторици у погледу Сјеверне Кореје, уз залагање за ревизију пацифистичког устава Јапана, подсјећа француска агенција.