latinica  ћирилица
22/09/2016 |  09:03 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Плавшић: Сви Срби да изађу на референдум

Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић очекује да ће на референдум о Дану Републике изаћи сви Срби.
Биљана Плавшић - Фото: AFP
Биљана ПлавшићФото: AFP

- Србе највише вријеђа неправда и онда се у њима јави инат. Ко има право да диктира и који ће празник да славе - упитала је Плавшићева.

Она је подсјетила да је Република Српска рођена на Скупштини српског народа која је 9. јануара 1992. године прогласила Републику Српску, односно тада - Република српског народа БиХ.

Плавшићева не вјерује да постоји иједан Србин који би помислио да треба поставити питање које датуме треба да прослављају конкретно муслимани.

- Оволика халабука око нечег што је сасвим нормално, у сфери је патологије или лудила. А ако није, онда бих рекла да постоји нека позадина. Како вријеме пролази излијећу из Сарајева са неким изјавама према којима се може закључити да стварно иза тога нешто стоји - сматра Плавшићева.

Она оцјењује да се "дигла галама ни око чега само да се не би видјеле важније ствари, односно да Арапи откупљују земљу, те да су се из свих европских земаља окупили стручњаци у вези са случајевима 'Маркале један' и 'Маркале два' и да избија све више истине у вези са тим догађајима".

Плавшићева истиче да референдум није антидејтонски, како се може чути из Сарајева и дијела међународне заједнице - "ако је БиХ заједничка држава Републике Српске и Федерације БиХ, а јесте, онда и Република Српска има право да постави питање".

Плавшићева је запитала - зар Срби треба да славе 1. март, када је испољена ратна политика и стратегија Алије Изетбеговића, када су најавили рат, убили српског свата пред Старом црквом у Сарајеву, пуцали у српску заставу...?

Она подсјећа да су оснивању Републике Српске претходиле пријетње да ће "поново шаховница бити на Дрини", као и изјаве Алије Изетбеговића да су "муслимани најбројнији и и да ће, ако се не буде респектовао став тог народа, бити тероризма у огромним размјерама", а дешавало се и прегласавње Срба у тадашњем Предсједништву, Влади и у Скупштини БиХ.

Говорећи о пријетњи ратом, Плавшићева истиче да је језива изјава ратног команданта такозване Армије БиХ Сефера Халиловића да ће "Српска нестати за десет до 15 дана" и упитала: "Коме нормалном пада на памет рат", а поготову Сеферу Халиловићу, који је у том рату, али не од Срба, изгубио трудну жену и жениног брата, односно дјевера".

Она је навела да је у затвору добила књигу Сеферовог сина Семира Халиловића, у којој је "описао све лукаве подвале Алије Изетбеговића, којима се и сада служи Бакир Изетбеговић".

Што се тиче Сребренице, каже Плавшићева, ту је написано како је издато наређење Насеру Орићу и припадницима такозване Армије БиХ да изађу из Сребренице и да не бране Сребреницу, онако како је Бил Клинтон препоручио Алији Изетбеговићу, а овај изнио на Предсједништво.

- Ја сам добила тај записник и у затворској ћелији читала записнике шта је ко рекао. Изетбеговић каже: Од 1993. године наговара ме Клинтон да пустим четнике у Сребреницу. Мора бити не мање од 5.000 масакрираних и онда ће НАТО бомбардовати српске положаје, што се и десило - навела је Плавшићева.

И сад, каже она, Сефер Халиловић хоће опет рат.

- Ово је у сфери лудила, умјесто да пруже колико толико нормалан живот свом народу - поручила је Плавшићева.