latinica  ћирилица
22/09/2016 |  10:03 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Музеј "Стара Херцеговина" обиљежио јубилеј бројним садржајима (ФОТО/ВИДЕО)

Музеј "Стара Херцеговина" у Фочи са четири сталне поставке, једина је музејска установа у Горњем Подрињу у којој се чува раскошно културно-историјско насљеђе.
Музеј "Стара Херцеговина" - Фото: РТРС
Музеј "Стара Херцеговина"Фото: РТРС

Значајан јубилеј – шездесет година постојања, Музеј је обиљежио бројним садржајима, али и реконструкцијом зграде. Од ове године биљеже и добру сарадњу са суграђанима који им дарују документе и предмете из породичних збирки, који ће кроз изложбене поставке бити доступни посјетиоцима.

Седамдесет деветогодишњи Милосав Максимовић један је од десетина Фочака који је подржао акцију Музеја “Стара Херецеговина“ у прикупљању старих фотографија, докумената и предмета који свједоче о прошлости овог краја. Поред фотографија, ускоро ће даровати и неке од предмета из породичне збирке.

Фото: РТРС

"Од 45 година па на овамо су фотографије ја сам одвојио и донио да их користе", каже Милосав Максимовић.

Музеј је прошле године започео реконструкцију зграде – замијењени су стари дотрајали кров, фасада и дио прозора. У овај посао уз подршку Савјета министара БиХ и општине Фоча, утрошено је 55.000 марака.

 Фото: РТРС

 "Сада нам је прошао још један пројекат од Министарства цивилних послова још 12.000 марака да ћемо са њима успјети да завршимо остатак столарије на згради тако да је зграда добила нови изглед таман када обиљежћавамо 60 година постојања што нам је најљепши поклон",Бранка Драгичевић директорка Музеја “Стара Херцеговина“ Фоча.

Из Музеја у Фочи најављу нове изложбе поред четири сталне поставке – Стотину десет дана Фочанске републике, етнографске и поставке “Фоча у прошлости“ и Спомен собе из Одбрамбено-отаџбинског рата.