latinica  ћирилица
22/09/2016 |  11:51 | Аутор: ТАНЈУГ

"Русија неће штампати новац како би подстакла раст"

Русија неће почети са штампањем новца како би подстакла привредни раст и неће дозволити популизму да диктира буџет, написао је руски премијер Дмитриј Медведев у чланку за руски лист "Росијскаја газета".

"Не можемо дозволити популизам, нарочито у буџету. Нећемо се окренути штампачима и довођењу економије у неравнотежу, пошто су то мјере које дају катастрофалне посљедице", написао је Медведев.

"Уколико у буџету нема новца, нећемо га штампати како бисмо прикрили мањак прихода. Сви знају да је папирни новац само производ од папира који подстиче инфлацију и девалвира приходе, плате и пензије грађана", истиче Медведев.

Руско министарство финансија је предложило да владини расходи у периоду од 2017. до 2019. године буду замрзнути на нивоу из 2016. године, што би значило резање потрошње када се инфлација узме у обзир, наводи агенција Ројтерс.

Буџетски дефицит у 2016. години, који је према првобитним прогнозама требало да износи 3,0 одсто БДП-а, износиће 3,2 одсто према најновијим процјенама, а руско министарство финансија жели да га смањи за један процентни поен у наредним годинама.

"Нереална су очекивања да проблеми економског развоја могу да буду ријешени само уз државна средства. Владини приоритети, као што безбједност и улагања у људски капитал, пружају помоћ највећем дијелу најугроженије популације и инфраструктуре. Структура буџета би требало да то одражава", наводи Медведев.

Упркос геополитичким условима, Русија ће, како каже, кренути путем економског отварања.