latinica  ћирилица
22/09/2016 |  13:26 | Аутор: СРНА

ЦИК: Правоснажна одлука о закључивању централног бирачког списка

Централна изборна комисија БиХ саопштила је да је одлука о закључивању централног бирачког списка, па и извода из бирачког списка за гласање изван БиХ путем поште, правоснажна од 25. августа.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Након правоснажности одлуке о закључивању централног бирачког списка, ЦИК је примила одређен број пријава појединаца и политичких субјеката у којима наводе да је дошло до пријаве за гласање изван БиХ /гласање путем поште/, без знања особе која је пријављена, односно да је наводно дошло до злоупотребе личних докумената.

ЦИК је потврдио да ће комплетну информацију уз пратећу документацију за сваки појединачни случај доставити Тужилаштву БиХ на надлежно поступање.

"Због наведеног, обавјештавамо јавност да ће овим особама бити омогућено бирачко право. Све особе регистроване да гласају изван БиХ, без обзира да ли су се регистровале лично или је то неко други урадио у њихово име, могу остварити бирачко право у општини пребивалишта у БиХ на бирачком мјесту за гласање на непотврђеним гласачким листићима. Ови гласачки листићи бројаће се у Главном центру за бројање у Сарајеву и уколико се деси да је за исту особу стигао гласачки пакет и из иностранства, бројаће се само они гласачки листићи из БиХ", саопштено је из ЦИК-а.

У ЦИК-у кажу да су представници Комисије 20. септембра одржали састанак са представницима Коалиције за слободне и поштене изборе "Под лупом", на којем је било ријечи о извјештају Коалиције о примијећеним могућим неправилностима у изборном процесу.

Том приликом, скренута им је пажња да свака пријава о евентуалној неправилности мора садржавати норму из Изборног закона БиХ која је прекршена, име починиоца и доказ о почињењу прекршаја.

"Тек тада ЦИК БиХ може по службеној дужности да покреће поступке. Сва остала запажања која евентуално указују на чињење кривичног дјела, требало би да буду достављена надлежном тужилаштву, а Централној изборној комисији БиХ тек на знање", наведено је у саопштењу.