latinica  ћирилица
22/09/2016 |  15:27 | Аутор: Агенције

Евро пред колапсом?

Упозорење француског института са именом Жака Делора, који је учествовао у стварању европске валуте. Чињеница је да еврозона нема будућност ако не буде европске политичке уније.
Еври (Фото: pixelio.de) - Фото: илустрација
Еври (Фото: pixelio.de)Фото: илустрација

Европској валути пријети колапс, упозорава француски Институт "Жак Делор"! Аналитичари практично најављују крај евра, што им не пада лако, будући да њихов институт носи име једног од архитеката јединствене монете Старог континента, некадашњег предсједника Европске комисије Жака Делора. Сентименталност је морала у други план - потписници извјештаја препоручују да се под хитно мијења валутна унија.

- Евро вјероватно неће преживјети сљедећу велику кризу и врло брзо би требало нешто битно промијенити да би се избјегао колапс - поручују аутори извјештаја. Група академика и економских експерата, свјесна, како кажу, "проблема насталих у пољуљаној ЕУ након "брегзита" и све бржег успона евроскептицизма", додаје да "политичари не могу себи да дозволе отезање". Јер, чињеница је да еврозона нема будућност без европске политичке уније.

- Реформа евра можда није популарна, али је кључна и горућа: у једном тренутку Европу ће задесити нова економска криза. Мање је важно да ли ће то бити за шест недјеља, мјесеци или година. Оно што је сигурно: у свом садашњем издању, евро неће преживјети - наводи се у извјештају.

Аутори предлажу промјене у три корака. Најприје, гашење пожара у виду јачања такозваног Европског стабилизационог механизма (ЕСМ), банкарске уније и боље сарадње националних економских политика. Други корак био би механизам подстицања реформи инвестицијама које би ишле у правцу сјевер-југ, да би се проблематични југ напокон мотивисао на реформе.

Трећа фаза, уједно је и најспорнија, а према предвиђањима аналитичара - изазваће и праву буру реакција. Она подразумијева да се еврозона трансформише у федералну јединицу у којој ће се дијелити и ризик и суверенитет.