latinica  ћирилица
22/09/2016 |  16:17 | Аутор: СРНА

На суђењу Незировићу свједочио вјештак судске медицине

На суђењу пред Судом БиХ Алмазу Незировићу, бившем припаднику Хрватског вијећа одбране за злочине над заробљеним српским цивилима у Дервенти и Броду, вјештак судске медицине Љубомир Цуркић рекао је да није непосредно прегледао оштећене већ да је вјештачење обавио на основу медицинске документације и констатовао, углавном, тешке повреде.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Он је додао да је код оштећених констатовао, углавном, тешке повреде које се односе на ожиљке и преломе костију - кључне кости, ребара, нагњечење грудног коша, преломе прстију, преноси Бирн.

"Све ове повреде настале су ударцима тупим предметом. Једина разлика су ожиљци које оштећени имају на кожи, а који су настали, највјероватније, од опекотина које су нанесене ужареним предметима, вјероватно, жицом", објаснио је Цуркић.

Током унакрсног испитивања, Цуркић је напоменуо да су повреде код оштећених "теоретски могле да настану и усљед пада".

Тужилаштво је прочитало и два исказа из истраге дата од свједока који су у међувремену преминули.

Боро и Жељко Марковић, који су исказе дали у полицији у Дервенти у децембру 2003. године, рекли су да су у логор "Рабић" доведени у мају 1992. године, гдје су скоро свакодневно били физички малтретирани.

Боро Марковић је у исказу напоменуо да су затворенике највише тукли стражари - "Фриц, Италија и Алмаз Незировић".

Жељко Марковић рекао је да је стражар Незировић тјерао затворенике да се скидају голи и тукао их палицама по тијелу, рукама и прстима. "Није нам давао ни да једемо, ни да пијемо воде, а одвођени смо и на копање ровова, као и у живи штит", навео је Жељко Марковић.

Наставак суђења заказан је за 13. октобар, када ће Тужилаштво изнијети материјалне доказе.

Алмаз Незировић оптужен је да је 1992. године у логорима "Рабић" и "Силос поље" на подручју општина Дервента, као и у логору у насељу Тулек општина Брод, учествовао у мучењу и нечовјечном поступању према затвореним српским цивилима.