latinica  ћирилица
22/09/2016 |  16:33 | Аутор: vecernjenovosti

Београдски џез фестивал од 26. до 30. октобра

Под слоганом "Планета џез", главна порука овогодишњег издања је да се квалитетан џез свира у свим земљама.
Београдски џез фестивал - Фото: ТАНЈУГ
Београдски џез фестивалФото: ТАНЈУГ


Београдски џез фестивал биће одржан од 26. до 30. октобра под слоганом "Планета џез", а главна порука овогодишњег издања је да се квалитетан џез свира у свим земљама, најавили су организатори.

Како је речено на конференцији за новинаре, фестивал ће отворити наступ квартета Владе Маричића и Брајана Линча из САД у Дому омладине, након чега ће се публици представити Алфредо Родригес трио.

Према ријечима градског менаџера и предсједника Одбора фестивала Горана Весића, 32. издање манифестације имаће највећи буџет али и најквалитетнији програм од како је фестивал обновљен 2005. године.

"Ово ће бити најбољи фестивал од паузе коју смо имали током 90-их година и почетком 2000-их. Буџет ће ове године износити 200.000 евра, што је највећи износ од како је фестивал обновљен, али ми тиме нисмо задовољни и покушаћемо да анимирамо још спонзора", казао је Весић, додајући да је Град Београд обезбиједио девет милиона динара за организацију фестивала.

Он је навео да је прошле године продато око 7.000 улазница за манифестацију а да је програмима присуствовало око 11.000 посјетилаца, док је ове године жеља организатора да фестивал посјети 15.000 љубитеља џеза.

"Већ смо продали 3.000 улазница у претпродаји а очекујемо да ћемо продати укупно 10.000. Послије много година, поред наступа музичара у Дому омладине имаћемо и два концерта у центру Сава, што је добро јер је тај центар традиционално мјесто за џез у Београду", казао је Весић.

Како је навео, Град Београд није одустао од изградње Музеја џеза, који ће по изради пројекта бити изграђен у Кући легата у Кнез Михаиловој улици.

Програмски менаџер фестивала Драган Амброзић казао је да ће овогодишње издање "више него икада" одсликати глобализацију џеза.

"Главна порука је да се џез свуда свира квалитетно. Ове године нагласак ће у главном програму бити на музичарима из латино земаља који доносе нове осјећаје и лирику док ће у поноћном програму наступати скандинавски умјетници", казао је Амброзић.

Он је додао да ће на фестивалу између осталих наступити и Авишај Коен из Израела, Шпанац Антонио Серано на усној хармоници, бубњар Џек Диџонет и басиста Дејв Холанд.

Оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала је Град Београд, који је 2007. године уврстио фестивал у манифестације од посебног значаја за град.