latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Николић: Реформисати Уставни суд БиХ, Београд се неће мијешати у референдум

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да треба размислити о реформи Уставног суда БиХ, те поновио да се Србија неће мијешати у референдум у Републици Српској, као што се не мијеша ни у друге референдуме.
Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

"Имате мајоризацију у Уставном суду БиХ и никада неки захтев Републике Српске није прошао на том суду зато што су тамо судије из Српске у мањини", рекао је Николић у Ћуприји.

Он је поновио да је референдум у Републици Српској ствар Српске и поставио питање "ко је тај ко ће рећи да боље разумије потебе, интересе, угроженост Републике Српске, ако се одржи референдум или не?

"Да ли могу мајоризацијом остали народи у БиХ да одреде Републици Српској који дан ће да слави? Овај референдум је само нешто што се ваља иза брда у очима других. Сам по себи, када ће бити Дан Републике Српске, не заслужује толико пажње", рекао је Николић.

Коментаришући спекулације да је референдум у Српској опасан, зато што би могао да услиједи и неки други, Николић је истакао да "онај ко мисли да зауставља демократију, тако што ће забранити референдум, мора да се забрине у шта се претворио".

Николић је, поводом пријетњи ратног команданта такозване Армије БиХ Сефера Халиловића Републици Српској, рекао да су у БиХ избори, а то је вријеме када "јастребови показују храброст реториком против Срба, што се видјело и у Хрватској".

Он је навео да је заоштрена реторика посљедица изборне кампање у БиХ, јер увијек су кампање вођене на тему ко ће боље да заштити свој народ од других у тој држави и док то не превазиђу биће турбулентне ситуације у доба избора, пренијели су београдски медији.

"На сву срећу Србија не води такву политку, нити изборне кампање, на тај начин се не стиже на власт. Могу да се угледају на наше грађане и политичаре...Штета што нам неко квари односе, да ли је са Балкана или помогнут са стране", рекао је Николић.

Он је поновио да Србија не учествује у погоршању односа између држава и да ће и даље ће бити фактор мира и стабилности на Балкану, те додао да су у Србији сви свјесни да је рат највећа лудост, али да треба бити опрезан да не дође до изненађења.

Он је рекао да не познаје човјека који би волио да ратује и истакао да у Србији више нико неће наћи партнера за рат, него искључиво за мир и добре односе.

"Међутим, све је могуће и увек треба размишљати о томе да постоји нека луда глава", рекао је Николић, наводећи да је Србија учинила највише за мир и стабилност на Балкану.