latinica  ћирилица
22/09/2016 |  18:50 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Шта о референдуму заиста мисле функционери тзв. Савеза за промјене? (ВИДЕО)

Народна Скупштина Републике Српске жестоко је реаговала на нетачне интерпретације закључака Колегијума, које је изнио Адам Шукало у име тзв. Савеза за промјене.
Опозиција - Фото: РТРС
ОпозицијаФото: РТРС

Истичу да су сва три закључка прочитана и усвојена са гласом против коалиције Домовина и да се нико није уздржао.

Шукалови наводи да се одлука уставног суда БиХ већ примјењује и да је референдум обмана за јавност, наводе, дезинформација су. Коначна примјена одлуке Уставног суда, биће извршена тек након спровођења Републичког референдума и кроз измјене и допуне Закона о празницима Републике Српске којим се Дан Републике не укида, већ даје могућност да да га не празнују они који то не желе. 

- Ово је закључак за који ми нисмо гласали, јер не можемо гласати за овај закључак у овој форми, каже Адам Шукало, предсједник посланичке групе Српске напредне странке.

Ово су ријечи које је Шукало изговорио на вандредној конференцији за новинаре тзв. Савеза за промјене, одмах након што је гласао за усвајање закључака о примјени одлуке Уставног суда БиХ, на сједници Колегијума Народне Скупштине, што се јасно види из скупштинског стенограма.

Сви чланови Колегијума, осим коалиције "Домовина", усвојили су закључке у којима је јасно објашњено да је у току поступак провођења одлуке уставног суда кроз низ радњи- од упућивања Захтјева за преиспитивање одлуке, до провођења референдума, и оног што ће услиједити након свега тога - а то је упућивање у скупштинску процедуру измјена и допуна Закона о празницима с циљем очувања Дана Републике, а ли и стварања законског оквира да они који не желе да празнују, то нису ни обавезни да ураде. Свима је било све јасно, осим, чини се, Шукалу, који је одлучио да проговори тек када су се упалиле камере.

Очигледно да Шукало није обратио пажњу на текст закључка који је јасно прочитао и образложио предсједник Недељко Чубриловић, прије него што су чланови Колегијума гласали. Организовање референдума и измјена Закона о празницима су у сврху провођења одлуке Уставног суда и једно не искључује друго, објашњавају у НСРС.

- Од Владе РС се тражи да у скупштинску процедуру упути измјене и допуне закона о празницима који ће дифинисати на који начин ће се одредити према одлуци уставног суда - прије тога имамо референдум којим ће народ РС рећи свој став и тај став ће бити обавезујући, истиче Марко Аћић, генерални секретар Народне скупштине Републике Српске.

Шукалов иступ може се објаснити на два начина -или му као правнику по струци ништа није јасно али је закључке подржао, или му је све јасно али је ипак -покушао да прикупи јефтине политичке поене.

Иако у тзв. СЗП декларативно подржавају одржавање референдума и горљиво се залажу за његово провођење - њихова дјела говоре супротно. У изводима са скупштинских засједања када се одлучивало о одржавању референдума о Дану Републике - Здравко Крсмановић потпредсједник НДП ниједном није био присутан - а јавност је обмануо рекавши да је управо он гласао за одржавање референдума.

Подсјећамо, све странке из Републике Српске гласале су у парламенту Српске за референдум о Дану Републике. Након референдума Народна скупштина има законски рок од шест мјесеци да донесе одређени акт на бази одржаног референдума.