latinica  ћирилица
23/09/2016 |  07:55 ⇒ 08:01 | Аутор: ТАНЈУГ

ХДЗ и националне мањине усагласили тачке заједничког споразума

ХДЗ и представници националних мањина усагласили су тачке заједничког споразума о остваривању основних права националних мањина које ће бити уграђене у заједнички програм будуће хрватске владе, а наредних дана ће се усагласити програмске тачке важне за сваку националну мањину.

Предсједник ХДЗ Андреј Пленковић је послије састанка у четвртак рекао да жели да свих осам заступника националних мањина подржи Владу.

- Договорили смо да у идућих неколико дана разговарамо са сваким од представника који ће нам рећи своје приоритетне тачке које ћемо направити у сљедећих 60 дана. Након тога ћемо се састајати сваких шест мјесеци да одлучимо како даље - рекао је Пленковић новинарима у сједишту ХДЗ.

Представник српске мањине Милорад Пуповац је нагласио да су усаглашене основне тачке заједничког споразума о основним правима националних мањина које ће бити саставни дио програма Владе.

- Оне су важне за остваривање конкретних права мањина и надамо се да ћемо их до краја усагласити у идућих неколико дана те да ћемо тада довршити преговоре и припремити се за прву сједницу Сабора. Желимо да преговори буду завршени што прије. Што се нас тиче, вјерујемо да ће то бити у наредних неколико дана - рекао је Пуповац.

На питање да ли је било разговора о министру културе Златку Хасанбеговићу, Пуповац је рекао да се причало о основним правима мањина те да о другим аспектима састављања владе није било ријечи данас.

Пленковић је појаснио да су сва медијска нагађања на ту тему "рачун без крчмара."

- Разговора о саставу Владе није било. О томе одлучује онај ко предсједници однесе довољан број потписа и тек тада ће се знати тачан састав Владе о чему ћете бити обавијештени - рекао је Пленковић.

- Сачекајте да буду готове све фазе преговора и тад ћемо моћи рећи да смо се усагласили за давање повјерења Пленковићу за мандатара, а тада ће он одлучити о саставу Владе - надовезао се Пуповац.

На питање да ли је Мост тражио да мањине ништа не потписују док не буде постигнут договор ХДЗ-а и Моста, Пуповац је рекао да нема таква сазнања о захтјевима Моста, већ да се разговарало о приоритетима важним за националне мањине, преноси "Јутарњи лист".

- Сви желимо толеранцију, међуетничку и политичку. Потребно је да се окренемо будућности. Томе се требамо посветити и себе видимо као дио тога - рекао је Пуповац.

Што се инсистирања на двојезичним таблама тиче, он је рекао да су "питање писма, образовања и развоја мањинских институција питања која равноправно третирамо и о свима њима разговарамо на једнак начин".

Поводом референдума у Републици Српској, Пленковић је поновио да сматра то непотребним, те да Хрватску занима приступање БиХ Европској унији.

Пуповац је рекао да о референдуму у РС није било ријечи на састанку.

- Јако смо заинтересовани за политичку стабилност БиХ и за то да сва три народа и два ентитета имају што боље односе те да направе корак према придруживању ЕУ - рекао је Пуповац.