latinica  ћирилица
23/09/2016 |  08:57 | Аутор: Вечерње новости

Срби неће Скендербегов трг у Бујановцу

У Бујановцу албанска већина доноси одлуке прегласавањем у политичким тијелима. Ово ће унијети тензије међу грађане и донијети политичку нестабилност
Трг Карађорђа Петровића у Бујановцу - Фото: Screenshot
Трг Карађорђа Петровића у БујановцуФото: Screenshot

Срби из Бујановца оштро се противе иницијативи да се централни трг у граду који носи име Карађорђа Петровића преименује у Скендербегов трг. Ову иницијативу прихватио је Савјет за међунационалне односе Скупштине општине у Бујановцу, што је корак ближе ка званичној потврди преименовања трга, јер је исту одлуку раније донијела већина одборника у СО Бујановац.

Ненад Митровић, народни посланик из Бујановца, каже да очекује од Министарства локалне самоуправе да не прихвати одлуку савјета, јер овакве промјене уносе тензију међу становништвом и политичку нестабилност.

- Ја сматрам да савет за међунационалне односе не може радити по принципу прегласавања, већ је нужно да постоје консензус и сагласност - каже Митровић за "Новости".

Он додаје да ако би се наставило са оваквим видом доношења одлука, онда некоме може пасти на памет да промијени и име Бујановца.

И потпредсједник општине Бујановац др Стојанча Арсић дијели мишљење посланика Митровића о нужном постизању договора и Срба и Албанаца када су у питању овакве одлуке, које узбуркају живот у мултиетничкој заједници.

- За српску заједницу у Бујановцу је неприхватљиво да трг промијени име. Било је и ранијих покушаја, али вјерујемо да Министарство и овога пута неће дозволити да одлука коју подржавају само Албанци буде усвојена - каже Арсић и додаје да су представници Срба у локалној скупштини као и на сједници Савјета изнијели став српског становништва о овом приједлогу.

Евентуална промјена назива трга може бити урађена само уз одобрење Министарства за локалну самоуправу. У Министарству овим поводом кажу, за "Новости", да чекају да се стекну сви формално-правни услови да би дали своје мишљење.