latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:18 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија ће остати стуб стабилности на Балкану

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у обраћању Генералној скупштини УН да ће Србија и убудуће бити стуб стабилности на Балкану и привржена стварању бољег свијета и сарадње.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је истакао да је Србија била суочена са многим тешким питањима у посљедњих 25 година, да је у посљедњих 100 година није мимоишао ниједан рат, али да се нада да ће у будућности имати снаге да превазиђе све спорове како би њено друштво и економија напредовали.

Он је указао на то да се Влада Србије, док инсистира на разним питањима, суочава и са могућом нестабилношћу на Балкану која може да поништи позитивне резултате.

Вучић је рекао да је добио подршку пријатеља и са Запада и са Истока, али да се ситуација на западном Балкану није поправила и да је у неким земљама региона умјесто разумијевања и помирења, мржња чак и већа.

Он је истакао да се Србија суочава са неким од најужаснијих увреда које долазе од појединих сусједа, попут оне да је "шака јада".

"Ми то нећемо рећи ни за једну земљу на свијету. Наша је одлука да не одговарамо. Наставићемо тако и убудуће. Нећемо тако нешто радити чак и када нас поново буду вријеђали", поручио је Вучић.

Он је рекао да је Србија захвална земљама чланицама УН које су биле на страни међународног права и нису признале једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

"Дубоко смо захвални и вама, чланицама УН које сте подржале Повељу УН и рећи ћу вам да смо упорни да задржимо темпо разговора са Албанцима са Косова, јер морамо да живимо заједно, да градимо заједничку будућност", поручио је Вучић.

Он је нагласио да је Србија посвећена наставку разговора који се воде под покровитељством ЕУ, као и да о резултатима обавјештава УН.

Вучић је поручио да ситуација на Косову и Метохији неће бити узрок нестабилности у будућности.

"Постоје разне опасности са којима се суочавамо. Многе ствари могу да угрозе наш развој. Постоји присуство терористичких ћелија у неким земљама западног Балкана и учинићемо све да се боримо са тим ужасним злом. Придружили смо се коалицији која се бори против такозване `Исламске државе` и поносни смо што ћемо бити са страном свијета која ће чувати мир и стабилност", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија учинити све што може да заштити своје интересе, али и да ће се потрудити да саслуша и друге релативно мале земље, јер сви морају да се уједине, како би избјегли да се њихови гласови не чују у будућности.

"Србија је стуб стабилности на западном Балкану, а то ће бити случај и у наредних 10-20 година. Бићемо привржени стварању бољег свијета и боље сарадње и саслушаћемо шта имате да кажете и бићемо спремни да радимо заједно", навео је Вучић.

Говорећи о мигрантској кризи, Вучић је указао на то да ништа није речено о свеобухватном заједничком рјешењу питања мигрантске кризе, са којом се суочава готово цијели свијет.

"Морам да кажем да смо чекали на неки приједлог који ће упутити велике силе свима нама. Ми бисмо се сагласили и били бисмо спремни да обавимо посао. Иако моја земља није чланица ЕУ, били смо спремни да учествујемо у систему квота, али нико у ЕУ није прихватио тај систем и не знамо која је политика када је ријеч о томе", рекао је Вучић.

Вучић је упозорио да мигрантска криза није завршена и да се Србија суочава са многим тешкоћама, јер на својој територији има око 7.000 миграната који не могу да оду, јер су сви остали затворили границе.