latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:24 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Каран: Сви грађани слободно да се изјасне

Предсједник Комисије за провођење референдума о Дану Републике Синиша Каран позвао је све грађане, небитно ком конститутивном народу припадају, да изађу и да се на референдуму изјасне како год они желе, потпуно слободно.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је навео да 1.219.399 грађана у Републици Српској има право гласа на референдуму.

"У свим представништвима Републике Српске у иностранству сваки грађанин који дође са потребним документом моћи ће потпуно слободно да гласа", рекао је Каран за "Независне новине".

Он је истакао да се улази у завршницу припрема за одржавање референдума о Дану Републике, који је у Српској заказан за 25. септембар.

"Посљедњих дана активности су потпуно премјештене на рад градских и општинских комисија, чији је задатак да, након пријема, гласачки материјал сортирају и припреме за дистрибуцију бирачким одборима", навео је Каран.

Говорећи о закључку Колегијума Народне скупштине Републике Српске о одлукама Уставног суда о Дану Републике, Каран је навео да је то на трагу онога о чему стално говори.

"Референдум као облик непосредног и слободног изјашњавања грађана је од самог почетка дио процеса имплементације одлуке Уставног суда. Он је претходно мишљење грађана и Колегијум Народне скупштине је потврдио ту интенцију. Колегијум је позвао Владу да као предлагач уђе у процедуру измјене Закона о празницима", истакао је Каран.

Он је навео да ће измјене Закона о празницима евентуално ићи у правцу законске необавезности прослављања Дана Републике за оне грађане Републике Српске који не желе свечаним нерадним даном да обиљеже тај датум.

Коментаришући тензије, гдје се чак помињу и ратови, Каран је истакао да је ријеч о коментарима оних који очигледно не познају механизме непосредне демократије, која је Уставом и законом загарантована.

"Те изјаве, нажалост, показују да у БиХ постоје они који су спремни да наруше безбједност грађана. Референдум нема ту намјеру, не вријеђа никога, он не дира у уставно-правни поредак БиХ", закључио је Каран.