latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:28 ⇒ 14:42 | Аутор: Агенције

Изетбеговић: Нити је Сефер Халиловић мој портпарол, нити сам ја његов

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је у Њујорку да "разумије нервозу оних који су бранили" БиХ и поручио да ће Сребреница и Томашица увијек бити у БиХ.

У интерјуу за Алџазиру Балканс, Изетбеговић је избјегао да коментарише изјаву ратног команданта тзв.Армије Босне и Херцеговине, пензионисаног генерала Сефера Халиловића, који је раније рекао да одржавање референдума значи “распакивање“ Дејтонског мировног споразума и да, ако референдум о Дану Републике у Српској буде одржан онда то значи да на снагу ступа Устав Републике БиХ.

"Нити је Сефер Халиловић мој портпарол, нити сам ја његов портпарол", кратко је рекао Изетбеговић.

За Изетбеговића је референдум о 9. јануару као Дану Републике у РС, који је заказан за 25. септембар, противуставан и противзаконит. "Референдум је слијепа улица, из које ће се послије ваљати враћати. То је политичка авантура која нам није требала", казао је Изетбеговић, који је подносилац апелације о укидању 9. јануара као Дана Републике у Српској.

Додао је и да ће бранити уставноправни систем у Босни и Херцеговини, територијални интегритет, оно што је потписано у Дејтону 1995.

Нада се, каже, да ће спласнути тензије и да је референдум у великој мјери био у функцији локалних избора, који ће бити одржани 2. октобра. Упитан о референдуму о могућем отцјепљењу Српске од БиХ, који је предсједник РС Милорад Додик најавио за 2018, Изетбеговић је рекао да је тиме он себи узео право које, како је рекао, припада свима.