latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:57 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

"Референдум демократска тековина и право сваког народа да искаже своју вољу"

Удружење резервних војних старјешина бивше Републике Српске Крајине у Републици Српској позива све грађане из РСК који су трајно ријешили статус у Српској да изађу на референдум и гласају да се 9. јануар и даље слави као Дан Републике.
Српска те треба - Фото: РТРС
Српска те требаФото: РТРС

"Крајишници изађите на референдум и искажите своју вољу, јер је то ваше право, али и обавеза према будућим нараштајима", наводи се у саопштењу.

Из овог удружења истичу да су згрожени сталним нападима Бошњака и дијела међународне заједнице да је референдум о Дану Републике растакање БиХ и пријетња по опстанак земље, што није тачно.

"Право српског народа је да значајне датуме из своје богате историје обиљежава достојанствено, што никада и ниједном другом народу није оспоравао. Референдум је демократска тековина и право сваког народа да искаже своју вољу", истиче се у саопштењу које је потписао предсједник Удружења Зоран Бркић.

Професор уставног права Милан Благојевић упозорио је да ће, послије одлуке Уставног суда БиХ да је 9. јануар неуставан, наредни корак бити укидање назива Република Српска.

"Без одговора Републике Српске у виду предстојећег референдума, Републици Српској би у БиХ пријетио брз нестанак", рекао је Благојевић.

Он подсјећа да је Уставни суд БиХ у новембру 2015. године прегласавањем донио одлуку да Дан Републике Српске не може бити 9. јануар, истичући да је овом одлуком за коју су гласали двоје судија Бошњака и троје страних судија, суђено историји, а не правној норми.

Благојевић је за "Еуроблиц" рекао да је у Закону о празницима Републике Српске прописано да је 9. јануар Дан Републике и нагласио да у тој одредби нема ништа супротно Уставу БиХ.