latinica  ћирилица
23/09/2016 |  10:02 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Абе тражи помоћ од Хаване због Сјеверне Кореје

Премијер Јапана Шинзо Абе посјетио је Кубу, једног од савезника Сјеверне Кореје, и затражио да ова земља искористи свој утицај како би се зауставио сјевернокорејски нуклеарни програм.

Абе се састао са револуционарним вођом и бившим дугогодишњим предсједником Кубе Фиделом Кастром у Хавани током прве посјете једног јапанског званичника овој земљи од времена кубанске револуције 1950. године.

Ова посјета подржава стратегију постепеног приближавања Кубе Западу, коју заговара Фиделов млађи брат и тренутни предсједник државе Раул Кастро.

Кључна тачка у развоју ове стратегије је била посјета предсједника САД Барака Обаме Куби у овиру званичне посјете током марта ове године. Обама је први лидер САД који је посјетио Кубу у последњих 88 година.

У изјави листу Комунистичке партије Абе је описао Кубу као земљу са великим утицајем на земље које не представљају савезнике и рекао да ће се расправљати о разним питањима, укључујући нуклеарно разоружавање, ситуацију у Азији и реформе Савјета безбједности УН.