latinica  ћирилица
23/09/2016 |  10:57 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Чубриловић - Вигемарк: ЕУ за проналажење рјешења о празницима у БиХ (ВИДЕО)

Европска унија спремна је да посредује у проналажењу рјешења око различитих празника у БиХ ако то од нас буде тражено, рекао је Ларс-Гунар Вигемарк, шеф делегације ЕУ у БиХ, након састанка са Недјељком Чубриловиће, предсједником Народне скупштине Републике Српске.
Чубриловић - Вигемарк - Фото: РТРС
Чубриловић - ВигемаркФото: РТРС

Он је рекао да се референдум одржава у несретном тајмингу, између прихватања апликације БиХ од стране ЕУ и локалних избора, те да сматра да је то питање вјештачки пренадувано.

Позвао је све актере да пронађу рјешење које, како је рекао, не може бити наметнуто, те да се све одлуке судова, поготово Уставног суда, морају поштовати, свиђале се оне некоме или не.

Чубриловић је рекао да је упознао Вигемарка о наредним корацима које ће Парламент РС провести у наредном периоду по питању Дана Републике. Додао је да се Вигемарк инетерсовао за будуће кораке након 25. септембра.

"Упознао сам га о томе да ће Народна скупштина приступити доношењу Закона о празницима у којем ће бити дефинисани ставови који неће вријеђати друге народе а који ће свакако требати сагласност свих", истакао је Чубриловић.

"Народна скупштина је отворена за сарадњу са Међународном заједницом у вези с овим питањима", додао је Чубриловић.

И предсједник Парламента Српске и Вигемарк су нагласили важност улоге Народне скупштине у процесу даљих европских интеграција.