latinica  ћирилица
23/09/2016 |  11:07 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Македонски новинар уништио бугарску спомен-плочу на Кајмакчалану

Македонски новинар Миленко Неделковски уништио је чекићем бугарску спомен-плочу постављену на Кајмакчалану у сјећање на стотине бугарских војника који су погинули у борбама на овом врху у Првом свјетском рату.
Миленко Неделковски уништио бугарску спомен-плочу на Кајмакчалану - Фото: Facebook
Миленко Неделковски уништио бугарску спомен-плочу на КајмакчалануФото: Facebook

Касно синоћ, на Дан независности Бугарске, Неделковски је на свом "Фејсбук" профилу објавио слике на којима се види како заједно са још неколико мушкараца ломи бугарску спомен-плочу, јавили су данас бугарски медији.

"Мисија је у потпуности завршена. Незаконито постављена бетонска плоча од стране бугарских криминалаца у потпуности је уништена и претворена у прах", написао је македонски новинар на свом профилу.

Бугарски војници самоиницијативно су у мају поставили спомен-плочу у знак захвалности палим борцима, који су погинули на Кајмакчалану.

Бугарски медији подсјећају да је ова "ружна акција" изведена само дан након што се Бугарска војска поклонила јунацима Кајмакчаланске битке из Првог свјетског рата.

Ова битка, у којој су учесници били Краљевина Србија и Краљевина Бугарска, у историји је остала упамћена по великом броју жртава.

Неделковски је професионалну каријеру започео 1983. године као спортски новинар у Радио-телевизији Скопље. Од 2006. године води ТВ шоу "Миленко Неделковски лајт најт шоу" на скопској телевизији "Канал 5".

Године 2008. осуђен је на двије године затвора због преваре 22 македонска држављанина, односно издавање неважећих америчких виза, али му је касније ова пресуда замијењена условном.